Tramp: Kineska nesposobnost je uzrokovala masovnu smrt od koronavirusa

0

Američki predsjednik Donald Tramp je ponovo optužio Kinu za “nesposobnost” navodeći da je to dovelo do širenja koronavirusa svijetom i smrti, prema poslednjim podacima, više od 325.000 ljudi.

“Neki ludak u Kini upravo je objavio saopštenje u kojem okrivljuje sve, osim Kine, za virus, koji je ubio stotine hiljada ljudi. Molim vas objasnite ovom glupanu da je nesposobnost Kine i ništa drugo, dovelo do ovog masovnog ubistva širom svijeta”, napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

Američki predsjednik nije precizirao o čijem saopštenju je riječ, ali američki mediji koji su prenijeli Trampov tvit, podsećaju da je kineski ministar spoljnih poslova Žao Lilijan prozvao predsednika SAD.

Šef kineske diplomatije je na Tviteru naveo da Tramp od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pravi “žrtvenog jarca” zbog svog “neadekvatnog odgovora” na pandemiju.

Tramp je početkom sedmice uputio pismo SZO, prijeteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje zbog “užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju korona virusa”.

On je dao rok od 30 dana da SZO napravi “značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu” ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa oko 15 odsto udjela u godišnjem budžetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.