Tramp: Evropa se vrlo loše ophodi prema nama

0

Vrijeme je da se “vrlo ozbiljno” razgovara o trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je danas američki predsjednik Donald Tramp, u vrijeme kada pregovori tapkaju u mjestu.

Posebno ih blokira pitanje poljoprivrede.

“Evropa se vrlo loše prema nama ophodi”, rekao je Tramp danas pred guvernerima okupljenim u Bijeloj kući.

Repulikanski predsjednik pozvao je zemlje članice EU da više otvore svoje tržište američkim proizvodima, posebno poljoprivrednim.

On je osudio “ogroman deficit” koji SAD imaju sa Briselom posljednih “10 ili 12 godina” i “nevjerovatne carinske barijere”.

Tramp i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavili su krajem januara, poslije sastanka u Davosu u Švajcarskoj, želju da ponovo podstaknu transatlantsku trgovinu i da zaključe sporazum narednih nedjelja.

Za sada nema rezultata pregovora i odnosi dvije strane su napeti a Tramp i dalje prijeti uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, zbog čega posebno strahuju njemački industrijalci.

Tramp je danas rekao da nije gurao pitanje EU zato što je bio skoncentrisan na dobijanje sporazuma sa Kinom, Japanom i Južnom Korejom i da nije hteo sve da radi istovremeno.

Od početka godine evropski komesar za trgovinu Irac Fil Hogan već je dva puta bio u Vašingtonu na sastancima sa američkim kolegom Robertom Lajtizerom, da pokuša da smiri napetosti.

Fon der Lajen takođe treba uskoro da ide u Vašington, kada bi mogla da bude potpisana određena politička deklaracija poput one koju je u julu 2018.

Tramp potpisao sa tadašnjim predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Oni su se tada dogovorili da pregovaraju o dva sporazuma, jednom kojim je trebalo da se ukinu carine na industrijsku robu i drugim za ukidanje vancarinskih prepreka za trgovinu.

Pregovori o industrijskoj robi od tada nisu napredovali pošto Amerikanci žele da uključe poljoprivredu u sporazum, čemu se Evropljani protive.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.