Tomo Kovač na spisku tužilaštva: Vlasnika Aleksandrije iz Herceg Novog terete za genocid

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača zvanog Tomo rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i Srbije za genocid u Srebrenici. Kovač je dugi niz godina držao firmu Aleksandrija u Herceg Novom, u okviru koje je bio i lanac pekara. On je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Radovana Karadžića, a u više navrata je negirao pomenuto djelo koje mu se sada stavlja na teret.
-Svjetski obavještajci sve vrijeme znali su da Srbi nijesu počinili masakr u redu za hljeb u Miskinovoj i na Markalama, izjavio je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine Tomo Kovač.
Granata na civile u Miskinovoj nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja, a masakr na Markalama pripremali su i sproveli inžinjeri namjenske industrije okupljeni oko Zaima Backovića, zbog viših političkih i ideoloških ciljeva, i to su strani obaveštajci znali.
Kovač se, tereti da je, navodno, „za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP RS, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po kratkom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8000.
U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača, navodno, učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatvaranju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su činjena zarobljavanja i masovna i pojedinačna streljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.
Kovač, inače, duže vremena živi i radi u Srbij, a osim Srbije biznis je, inače, veoma uspješan minulih godina razvio u RS i Crnoj Gori.
Trebao da bude ubijen u Podgorici
Vlasnik hercegnovske kompanije Aleksandrija Tomislav Kovač tvrdio je svojevremeno da je trebalo da bude ubijen u Podgorici od strane pripadnika takozvanog zemunskog klana, ali da je taj plan osujetila crnogorska policija. Kovač, inače ratni ministar policije Republike Srpske, podnio je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv pet osoba, među kojima su i dva tada odbjegla člana kriminalnog “zemunskog klana”, Sreten Kalinić i Aleksandar Simović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.