Toma Fila za Borbu: U predmetu “državni udar” nije važna presuda, već sud javnosti!

0

Malo je ljudi na prostorima bivše Jugoslavije, koji su u svojim profesijama dotakli najveće granice, a da razgovor sa njima predstavlja ujedno i čast i izazov za svakog novinara. Advokat Toma Fila je, zasigurno, jedan od njih. Mnogi ga smatraju najvećim živim srpskim advokatom. Drugi kažu da je on putujuća drama razuđene biografije. Treći će kao iz topa reći da je Fila živa enciklopedija sudskih, političkih, kriminalnih i umjetničkih života bivše Jugoslavije. A svi se slažu u ocjeni da je svaki razgovor sa njim škola i za novinara i za čitaoca.
U sudnici je proveo 50 godina, stigao je čak i do “one”, do sudnice u Hagu. Zastupao je Jovanku Broz, Slobodana Miloševića,Žarka Lauševića… U krivično pravo je ušao, kako to uvijek naglašava, prije svega zbog oca Filote, ali i zbog atraktivnosti ovih procesa. Iako se nije bavio isključivo njima, branjenje ubica ga je učinilo legendom pravosuđa bivše Jugoslavije.
“Mnogo predmeta sam branio u Crnoj Gori. Kako obične ljude, tako i poznate, kao i posebne slučajeve, kao što je avionska katastrofa na Babinom zubu. Svakako, najpoznatiji je slučaj glumca Žarka Lauševića”, počinje Fila razgovor za “Borbu”.


U Podgorici nije bilo moguće riješiti slučaj Laušević
Kad pomene slučaj Laušević, Fila obavezno naglasi da je taj postupak vođen sa unaprijed postavljenom pričom, “da je on imao pištolj, a oštećeni nijesu, a pošto je njih bilo mnogo, a on sam – to nije bilo važno”.
“Ima mnogo kontroverzi u tom slučaju, i razriješen je u Beogradu. U Crnoj Gori to ne bi bilo moguće”, ne želi Fila da ulazi u detalje o tom predmetu.
Kaže da on pripada ljudima koji vole Crnu Goru, i dalje smatra da se radi o „dva oka u jednoj glavi“.
“Zato toga mi je teško zbog ovoga što se sada dešava, kada govorimo da je Crna Gora priznala Kosovo, da su ukinuli srpski jezik u školama. I, naravno, to ne odobravam”, poručuje Fila.
“Državni udar” – važniji sud javnosti od sudskog papira
Priznaje i da nije upoznat sa detaljima sudskog postupka za navodni “državni udar” u Crnoj Gori”.
“Sumnjam da je to tačno, jer krunski svjedok nije osoba kojoj bi iko u Srbiji vjerovao, pa se nadam da mu neće vjerovati ni u Crnoj Gori. Odbrana je postavljena onako kako je morala da se postavi, a sud javnosti je važniji od sudskog papira koji se uvijek može promijeniti”, tvrdi Fila.
Vlast ne može izbrisati zajedničku istoriju Srbije i Crne Gore
Nikada ne bi, kako naglašava, predložio svom klijentu da prizna nešto što nije učinio. Po njemu, nema tu plemenitosti, osim laži.
“Srpski i crnogorski narod će trajati vječno. Vlasti su promjenljiva kategorija, i ja se nadam da će oni koji žele da razjedine i posvađaju ta dva naroda proći, i da će srpski i crnogorski narod opet biti „dva oka u jednoj glavi“. Nikakva vlast zajedničku istoriju poništiti ne može”, poručuje Fila.
U advokatskoj karijeri koja je trajala pola vijeka, 11 puta je čuo u sudnici da mu je klijent osuđen na smrt.
“Samo u jednom slučaju – u slučaju Jezdimir Gajić je izvršena kazna. U ostalih 10 sam uspio. Taj dan kada je kazna izvršena je jedan od najstrašnijih dana u mom životu. Tužilac, sudije i ja se dva dana nijesmo trijeznili. I to mi je bio najteži slučaj u karijeri”, sa sjetom glasu kaže naš sagovornik.
Njegov otac Filota je inicirao borbu protiv smrtne kazne, jer je u koncentracionom logoru Mauthauzen vidio na desetine hiljada ubijenih ljudi.
“Prihvatio sam njegov stav, i dan danas sam protivnik smrtne kazne. Bog je dao život i čovjek ne smije da ga uzme, a pogotovo ne država. U zemljama koje imaju smrtnu kaznu, nije se smanjio kriminalitet, niti se u zemljama koje nemaju smrtnu kaznu – povećao. Branio sam na stotine ubica, a nijedan nije razmišljao o kazni u trenutku kada je izvršio djelo. Zato je smrtna kazna gore rješenje od 40 godina zatvora”, brani svoj stav Fila.


Hag osnovan da se obračuna sa Miloševićem
Sa Slobodanom Miloševićem se, politički, nije slagao, ali ga je branio u Hagu.
“Milošević je odlučio da ga ja branim. Smatrajući da imam hrabrosti da izgovorim sve što je potrebno i da me ništa neće uplašiti, ni impresionirati. I tada, kao i sada, smatram da on nije kriv ni za jedno krivično djelo. Krivična djela su izmišljena da bi ga uhapsili i držali u pritvoru dok ga ne izruče u Hag. Kao političaru koji je dugo bio na vlasti, mislio sam, a i sada mislim, da se kao i Tito prije njega, udaljio od naroda i da je to neoprostiva greška. Što se tiče njegovog utamničenja u Hagu, to je bilo neminovno jer je Haški tribunal i osnovan da se obračuna sa srpskom vlašću, na čelu sa njim. Izmišljen je zajednički, udruženi, zločinački poduhvat koji ne postoji ni u jednom nacionalnom pravu na zemljinoj kugli, da bi se omogućila osuđujuća presuda do koje bi došlo, da lošim tretmanom nije ubijen u Hagu”, pojašnjava Fila.
Sramota Srbije što je izručila svog predsjednika
Naglašava i da ni jedna zemlja nije izručila svog predsjednika osim Srbije, a uz njega i rukovodstvo – političko, vojno i policijsko.
“To je sramota za Srbiju, pogotovo za one koji su mu garantovali da neće biti izručen. Da li je „prodat“ ili „predat“, ne mogu da dokažem, ali sam informisan od strane Rusa da je „prodat“. Međutim, to ne mogu da dokažem, jer kada bih to mogao, druga bi se pjesma pjevala”, kaže Fila.
I na kraju, razgovor zaključuje pričom o Hagu, gdje je bio prvi advokat sa ovih prostora koji je ušetao u tamošnju sudnicu.
“Sud u Hagu je pravni nonsens, hibrid između kontinentalnog i anglosaksonskog prava. Kriterijumi po kojima se sudilo su niži od nacionalnih sudova i cilj mu je bio obračun sa Srbima kao poraženom stranom po receptu 80 odsto su krivi Srbi, 15 odsto Hrvati i pet odsto Muslimani”, zaključio je Fila.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.