Tivat ugostio 120 mladih šahista

0

Šahovski savez Crne Gore u saradnju sa Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat organizovao je Otvoreno prvenstvo Boke za mlade u šahu.

Srednja mješovita škola Mladost ugostila je 120 mladih šahistkinja i šahista koji su se nadmetali u tri starosne grupe.

Na početku turnira prisutnima se obratio predsjednik ŠK Mimoza i Skupštine Šahovskog saveza Crne Gore, Dragan Popadic, a zatim su predsjednik ŠSCG Jovan Milović i aktualni šampion države Nikita Petrov svečano uručili stipendije najboljim mladim šahistima.

Šahovski savez odlučio je da stipendira 23 mladih šahistkinja i šahista, a stipendisti su: Peko ĐurovićMihailo PušaraIlija i Sofija MilovićMateja PopovićKatarina ĐukićĐorđe ŽižićMilena MosurovićToman PerićKoča RadovićDušica PetrušićDamjan PešićVasilije i Vasilija MitrovićSimeona VukotićTadija GlušicaNikolija ĆorsovićNeda ŠljivićĐorđije BojovićZejn AgićJovan ObradovićDavid Pavlović i Nikola Vojičić.

Turnir je svečano otvorila Olivera Mišković Vidojević, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat.

Mladi šahisti su se nadmetali u grupama do 10, do 14 i do 18 godina. Najbolji u generalnom plasmanu su bili: GRUPA do 10 godina: 1. David Pavlović 2. Vasilije Mitrović 3. Luka Kostić; GRUPA do 14 godina: 1. Đorđe Žižić 2. Đorđije Bojović 3. Daris Abdović; GRUPA do 18 godina: 1. Maksim Bilenki (Izrael) 2. Mihailo Pušara 3. Dimitrije Vujović.

Pobjednicu u tri grupe su nagrađeni sa peharima i medaljama, a pobjednik najmlađe grupe, koja je bila i najmasovnija sa 55 učesnika, stipendista David Pavlović, dobio je posebnu nagradu: šahovsku tablu koju je potpisao, po mnogima najbolji igrač u istoriji drevne igre, Magnus Karlsen.

Posebno su nagrađeni, šahovskim knjigama, najbolji u grupama do 8, do 12 i do 16 godine u kategoriji i dječaka i djevojčica, te djevojčice u kategorijama do 10, do 14 i do 18 godina.

Na ovaj način Šahovksi savez Crne Gore napravio je sjajnu uvertiru za ligaška takmičenja. Podsjetimo u Herceg Novom će od 27. aprila do 4. maja biti održane Premijer, Prva, Ženska i Pionirska liga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.