Tišina u ministarstvu odbrane: Sumnjiv projekat od 3 miliona, istražitelji da provjere Peđu Boškovića!

6

Zloupotreba donacije Evropske unije za obezbeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji koja je prethodnih dana otkrivena u MUP-u je samo vrh ledenog brijega.

Dok su u nekim ministarstvima počeli da otkrivaju kriminal i korupciju u javnim nabavkama, za to vrijeme Ministarstvo odbrane na čelu sa ministarkom Oliverom Injac, okružena najbližim saradnicima bivšeg ministra, ponaša se kao da je sve rađeno u skladu sa propisima.

Podsjetićemo je na samo jednu od mnogih zloupotreba u nabavkama koje su oštetili budžet za višemilionski iznos i očekujemo konačno da se počne odmotavati ,,klupko” korupcije u Ministarstvu odbrane.

U sklopu obilježavanja Dana vojske 2013. godine u Baru su tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović i ministarka odbrane Milice Pejanović Đurišić svečano otvorili, kako su ga tada nazvali, Nacionalni mornarički operativni centar (NMOC), vrijedan tri miliona dolara, sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore i Vlada SAD u iznosima od po 1,5 miliona dolara.

Otvoreni NMOC, sa kojim su uvezani osmatrački radari i drugi elektronski senzori na vojnim objektima Mavrijan kod Ulcinja, Obostnik u Boki Kotorskoj i Crni rt kod Sutomora, predstavlja upravljački sistem koji je bio namijenjen za potrebe Ministarstva odbrane, Granične policije i MUP-a, ali nikada nije zadejstvovan u tom obliku.

Razlog odustajanja MUP-a i Granične policije, da zajednički koristi ovaj NMOC, pa kasnija nabavka u MUP-u opreme iste namjene, mislimo da je vrlo važna činjenica za tužilaštvo koje se ovih dana bavi ovim predmetom, očigledno odlična saradnja MUP-a i Ministarstva odbrane kada je u pitanju korupcija.

Kao i kod nabavke u MUP-u i ova nabavka u Ministrstvu odbrane je bila netransparetna, bez ozbiljnog projekta i sa nabavljenom opremom sumnjivog kvaliteta. U proteklom periodu dolazilo je do čestih kvarova i višemjesečnih ispada radara iz sistema, jer oprema ne zadovoljava potrebne standarde, a u ovaj projekat i dalje se ulažu ogromna novčana sredstva. Kada je Crna Gora ušla u NATO, prilikom posjete njihovih eksperata Mornarici isti su bili zatečeni kada im je prezentovan ovaj Operativni centar.

Predstavnici NATO nijesu mogli da vjeruju da su eksperti iz Ministrstva odbrane mogli da smjeste Operativni centar u centru grada, na prostoru koji nije ograđen, bez administrativne zone, gdje je sa jedne strane zgrada spojena ugostiteljskim objektom, sa restoranom i supermarketom ,,Francom”, a u krugu prečnika 20 metara stambenim zgradama koje nadvisuju objekat. Naravno da su saopštili da se on mora hitno izmjestiti na drugu lokaciju jer kao takv ne može biti SERTIFIKOVAN i praktično je van funkcije.

Najodgovornija lica za ovaj skandal ministarka Pejanović Đurišić, bivši komandant Mornarice kbb Darko Vuković i kf Igor Vujačić su potom nagrađeni slanjem u diplomatiju.

Predrag Bošković, koji je u vrijeme otkrivanja ove blamaže Ministarstva odbrane bio aktuelni ministar, umjesto da pokrene postupak protiv pomenutih lica, on kroz javne nabavke ulaže 250.000 evra za zamjenu stolarije na pomenutoj zgradi komande Mornarice i oko 50.000 evra za adaptaciju prostoroja za rad pripadnika Obavještajno- bezbjedonosnog direktorata, koji su se posebno istakli tokom praćenja i kažnjavanja učesnika litija i radom u izbornoj kampanji. Odjeljenjem je rukovodio oficir Darko Živkoviće, rođeni brat šefa poslaničkog kluba DPS-a.

Umjesto da se obezbijede novčana sredstva za predislokaciju Operativnog centra oni ulažu novčana sredstva u neperspektivni objekat, za koji Predrag Bošković paralelno pregovara i pravi ,,kombinacije”, da pošto ga opremi sredstvima iz budžeta, proda isti za male pare nekom od tajkuna, uz podjelu plijena.

Na sreću desio se 30. avgust i spriječio ga je u tom naumu, pa razočarani novi generalni sekretar komitskog DPS-a pokušava ovih dana da morališe svima i proziva ih stihovima pjesme Đorđa Balaševića, a zapravo ona kao da je pisana baš za njega.

“Počeo je sa topovima u ,,Bijelim orlovima”… Potom je izpuzao sa grabljivcima…Pa lopovima i lažljivcima…”

(redakcija BORBE)

6 Comments
 1. Žile komentariše

  Dritane hapsi buljavog. Spuž.

  12
 2. TomoP. komentariše

  A tu je i radar za nadzor vazdusnog prostora cija se isporuka ocekuje. Naime pomenuti radar je dobijen sa prakticno nato smetlista kao nepotreban i stavljen van funkcije. Crna Gora ga je dobila sa obavezom dovodjenja u ispravno stanje. Za tu namjenu su potrebna ogromna sredstva. Inace radi se o sredstvu starom preko 30 godina koje je zastarilo i upitna je njegova kompatibilnost sa zahtjijevanim. Ne treba napominjati, jer je to ustaljena praksa, da se u ovom slucaju struka nije pitala. Postoji tu jos niz elemenata kiji ce u konacnom drzavu kostati visemilionskim sredstvima. Koja je pozadina ovog, u najmanju ruku, sumnjivog projekta ostaje da se vidi. U svakom slucaju postojeca garnitura u MO tesko da ce se ovim baviti jer se kadrovski nista promijenilo nije.

 3. Ivi komentariše

  To je NATO KRAO SA PEDJOM. E nije on mogao sam da krade bez znanja NATO a.

 4. Ja komentariše

  Kako je odvratna ova spodoba pas mu majku je.o ko što mu je

 5. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Ko da ispita?? Mališić, Pantović? Lučić i Injac, možda? Koji circus, he, he…

 6. PRAVEDNIK komentariše

  daj krivokapicu ko ti naredi da postavis ovu nesposobnu ministrku na tako odgovorno mjesto . vidis i sam da nema rezultata u otkrivanju kriminalnih radnji koje su se desavale u proteklom vremeni . sto ti bi da je postavis . daj mijenjaj tu zenu postavi nekoga politicara sto bjezis od njih pa ako radis u nteresu naroda evo mi te pozivamo da tu postavis danilovica ili milacica koji ce samostalno raditi bez uticaja ove nato kancelarije u podgorici i bez uticaja vlade ajde zdravko ti si je namjestio da nam pije krv ocemo sposobne hrabre ljude neokaljane a ne stare isluzene kadrove dpsa cujes li me zdravko sto ti zborim .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.