Tiodorović: Ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, na pragu smo kolektivnog imuniteta

1

Na pragu kolektivnog imuniteta možemo biti ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, kojima ćemo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitijela, što bi ukupno bilo negdje 60 do 70 odsto.

A tih dva miliona možemo stići za 15 do mjesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Prema riječima epidemiologa interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potražnja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Mađarska zainteresovana za njih.

– Mi stvarno možemo da vakcinišemo 2 miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih, dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još uvijek, dobro je to što su naši procijenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska – kaže profesor Tiodorović.

Kako dalje ističe epidemiolog, osim broja vakcinisanih veoma je važno i pridržavanje mjera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko dođe do većeg broja zaraženih, onda se i sama imunizacija odlaže.

Prema poslednjim podacima vakcinu je primilo 1.018.937 ljudi, od tog broja, prvu dozu vakcine protiv korona virusa je do sad dobilo više od 635.000 ljudi.

S obzirom da nisu svi vakcinisani u istom danu, zato se od momenta kada bude dostignuta cifra od 2 miliona, dodaju još tri nedelje u prosjeku, iako već u tom trenutku veliki broj građana ima stečena antitijela.

Na tri nedelje, dodaju se još dvije nedelje posle druge doze (period za sticanje antitijela), pa bi se za nekih mjesec dana od dostigute cifre moglo reći – “da Srbija je na pragu kolektivnog imuniteta”.

(Blic)

1 Comment
  1. LipaLipa komentariše

    … kada bi to postigli, … zarda farmako-mafije, cisto, … preko milijarde, samo trba malo racunanja, … ima se okle, nesto sice za provizije, … ovim cinovnicima, naroda, … malo morgen, vidimo ciji su, … aj zdravo, …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.