Tinejdžerka napravila lažnu stranicu kako bi žene mogle da prijave nasilje dok se pretvaraju da kupuju onlajn

1

Kristina Pasko (18), tinejdžerka iz Poljske, oduvijek je bila zainteresovana za zaštitu ljudskih prava, a kada je saznala koliko se stopa porodičnog nasilja povećala otkako je pandemija počela, odlučila je da ne sjedi skrštenih ruku.

Ova srednjoškolka je pokrenula lažnu stranicu na Fejsbuku preko koje žene koje trpe nasilje kod kuće mogu to da prijave, dok se sve vrijeme pretvaraju da kupuju kozmetičke proizvode onlajn.

Na ovu ideju došla je kada je čula za sličnu inicijativu koja postoji u Francuskoj. Tamo je moguće prijaviti nasilje u apoteci, tako što ćete tražiti specijalnu masku na osnovu čega će farmaceut zaključiti da ste zapravo došli da prijavite nasilje.

Stranica koju je kreirala ova djevojka, funkcioniše tako što žrtva nasilja uputi zahtjev za kupovinu određene kreme, a umjesto prodajnog lica odgovor dobije od psihologa.

On zatim žrtvu upita koliko dugo ima “probleme sa kožom” i da li oštećena koža reaguje na alkohol. Ukoliko osoba potvrdi “porudžbinu” i ostavi adresu i druge podatke, zahtjev se prosleđuje nadležnim službama koje će doći da ispitaju slučaj.

Kristina nije imala nikakva velika očekivanja od ovog projekta i mislila je da će služiti samo prijateljima na njenim društvenim mrežama.

Međutim, inicijativa je naišla na veliki odziv ljudi i pozitivne komentare. Kristina je kasnije kontaktirala i Centar za ženska prava koji je obezbijedio psihologe i advokate koji joj zbog velikog obima posla sada pomažu.

Otkako je pokrenuta (u aprilu 2020.), stranica je uspjela da pomogne preko 350 žrtava, a BBC otkriva da su najveći broj žrtvi osobe mlađe od 40 godina, od čega su 10% muškarci.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Ove će im maske biti jako ptrebne jednom kada Evropom zavlada Islamska Država.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.