Terzić: U kovid odjeljenju KCCG 54 pacijenta životno ugrožena

0

“Ukupan broj pacijenata u KCCG je 595. Imamo 800 postelja ukupno u okviru KCCG”

Jutros je u kovid dijelu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) hospitalizovano 123 pacijenta, od čega su 54 pacijenta životno ugoržena, kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti medicinski direktor KCCG, Zoran Terzić.

“Ukupan broj pacijenata u KCCG je 595. Imamo 800 postelja ukupno u okviru KCCG. Znači ukupno oko 600 postelja jutros je popunjeno pacijentima”, rekao je Terzić.

On je kazao da je imao antitijela i da je htio sam da da prednost kolegama koje nisu imali antitijela.

On je rekao da kada vakcinacija protiv koronavirusa bude krenula u jos većem broju, primiću vakcinu.

“Interna i infektivna klinika od prvog dana su na udaru. Svi medicinski radnici u tim odaljenjima, su na prvoj liniji fronta ili odbrane. Godinu dana su ljudi izuzetno umorni i jednostavno na kraju strpljenja, živaca i snage, ali želja da se pobijedi ova pandemija drži još uvijek sve te ljude. Mogu da kažem da se zadnjih dana uključuju i ostale kolege sa ostalih klinika, pa pokušavamo da nađemo zamjenu tim ljudima da se ipak malo odmore poslije toliko dugog vremenskog perioda”, istakao je Terzić.

On je dodao da da na internoj i infektivnoj klinici otprilike imaju oko 60 zaposlenih.

“Što se tiče broja ljekara u KCCG imamo oko 500 ljekara. Broj ljekara sa ostalih destinacija koji nisu bili uključeni u COVID, u posljednjih mjesec dana smo uključili i počeli su da rade. Podatak od juče je bio da oko 50 zaspolenih u KCCG ima koronu, što srednjeg što visokog kadra. Neke podarke uzimamo sa rezervom jer imamo kolege koji su u samoizolaciji zbog kontakata sa porodicom. Mi to uzimamo fiktivan broj jer čim nisu na poslu i na radnom angažovanju smatramo da su za to vrijeme infektivni i da ih moramo izdvojiti od ostalih kolega i pacijenata. Ambulante su krenule sa radom, operativni program je krenuo sa radom i radimo sve što možemo”, rekao je Terzić.

On je kazao da svim pacijentima koji imaju teške maligne bolesti daju prioritet.

“Proces hitne operacije i pregledi nikada nikada nisu ni prekidani. Svi pacijenti koji su duže vremena čekali uzimaju se u razmatranje da se ubace u program operativnog rješavanja kada se ukaže prilika u skladu sa kapacitetima i uslovima. Odgovorno mogu da kažem da svi pacijenati koji su hitni bili niko nije vraćen, svi su pregledani, operisani su u slučaju hirurških procedura itd. Molimo građane za razumijevanje jer pokušavamo da završimo i sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite vezano za Klinički centar. A Klinički centar je za dio Podgorice do Kolašina i okruženja vezan za liječenje u našoj bolnici. Kada imate gradsku bolnicu onda ste i sekundarna zdravstvena ustanova. A opet svi teški pacijenti na nivou Crne Gore dolaze kod nas”, poručio je Terzić.

Po njegovim riječima, što se tiče ljekova i zaštitne opreme i dijagnostike sve imaju i sve funkcioniše.

“300 zdravstvenih radnika je na bolovanju. Tu su medicinske sestre i ljekari itd”, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.