Teniski savez služi funkcionerima i vlasnicima klubova, a ne razvoju tenisa i tenisera

0

Saopštenje su potpisali Vaso Tomović, Nenad Đurić, Danica Krstajić, Nikoleta Bulatović, Zvonko Usanović, Nikola Nikočević, Vladimir Kapriš, Pavle Rogan i Martin Krstajić

Nakon jučerašnje Skupštine Teniskog saveza Crne Gore, na kojoj je Dimitrije Rašović ponovo izabran za predsjednika, teniskoj i sportskoj javnosti obratilo se devet crnogorskih trenera, koji su u zajedničkom saopštenju, koje su, kako su naveli, poslali i u ime velikog broja profesionalnih tenisera i rekreativaca, djece koju treniraju, njihovih roditelja, a koji “već 16 godina nemaju nikakav uvid i uticaj na rad Teniskog saveza Crne Gore, kao državnog sportskog saveza koji je u obavezi da radi u interesu razvoja teniskog sporta i da o svom radu i poslovanju obavještava javnost”.

Tokom svih tih godina nisu, kako su saopštili, “ne samo pozivani za saradnju, mišljenje i sugestije”, niti su osjetili “suštinsku podršku”, već su “na svaki način, vremenom postali nepoželjni”.

“Juče, na istovremeno zakazanu izbornu i redovnu skupštinu, Vaso Tomović kao teniski trener i osvajač velikog broja trofeja u svom teniskom radu, ovlašćen od TK Teodo iz Tivta, i Marko Begović, teniser i bivši seniorski viceprvak SCG, juniorski prvak SRJ, višestruki prvak CG u svim kategorijama, bivši kapiten Dejvis kup tima i nosilac američke nagrade All American, ovlašćen od teniskog kluba AS’ iz Podgorice, nisu mogli da pristupe skupštini TSCG, suprotno zakonskoj regulativi i dobroj sportskoj praksi.

“Ni iz poštovanja prema Mišku Asanoviću, vlasniku TK As’,koji je premiuo od COVID 19, prije par dana, nije dozvoljen pristup njegovom opunomoćenom predstavniku, da bi u poznatom licemjernom elementu, održali minut ćutanja.

“Štaviše, predstavnici dva kluba, kao ugledni sportisti su zaustavljeni od strane obezbjeđenja, doživjevši neprijatnosti”, navodi se u saopštenju.

Oni ističu da je “arogantno i nedemokratsko ponašanje TSCG i svih prethodnih godina, zaključno sa zakazivanjem ove izborne Skupštine, ukazivalo na takav gest”.

“Ponovo su učinili sve da niko, osim postojećeg rukovodstva i vlasnika klubova, ne može da prisustvuje sjednici. Ponovo su obezbjedili da se ne pojavi nijedna kandidatura, jer su pozivna pisma za Skupštinu 5. februara, kada je isticao rok od osam dana za prijem kandidature u pisanoj formi. Mediji, po običaju, nisu ni pozvani ne bi li njihov rad prošao sa što manje vidljivosti, kao i do sada”, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja istiću da će od sada “kao neformalna asocijacija” ukazivati zainteresovanoj javnosti i na ono šta bi trebalo da očekuju od TSCG, a šta se ne dešava.

“Mišljenja smo da bi TSCG trebalo da postoji zbog tenisa, da kreira uslove koji doprinose razvoju teniskog sporta, da bude u službi talenata, da razvija škole tenisa, da podstiče organizaciju turnira, da brine o takmičarskom tenisu, o smjeni generacija i razvoju reprezentacije. Mišljenja smo da bi TSCG trebalo da bude reprezentativni savez, da omasovljava sport, da doprinosi razvoju sporta, sportske kulture i zdravih stilova života…

Mišljenja smo da bi TSCG trebalo da integriše najrelevantnije društvene, domaće i međunarodne, strukture koje su spremne da podrže ovaj sport. Iznad svega, mišljenja smo da TSCG mora da uključuje i sluša tenisku struku ili makar da sarađuje sa njom, ne bi li shvatio šta su potrebe teniskih talenata, tenisera, teniskih trenera i teniskog sporta, zbog kojeg savez i postoji.

Umjesto toga, svih ovih godina, Teniski savez Crne Gore postoji zbog svojih funkcionera i vlasnika klubova, od kojih se najveći broj njih i ne bavi tenisom. Imamo pad broja djece u takmičarskim kategorijama, nemamo škole tenisa, nemamo brigu i podršku, nemamo međunarodnu reputaciju i saradnju.

O teniskom sportu se misli kao o skupom i nepristupačnom sportu, namjenjenom samo ‘imućnijima”, što stvara veliku štetu i djeci i roditeljima i trenerima i vlasnicima klubova i imidžu crnogorskog sporta uopšte. Mišljenja smo da teniski sport, svojom atraktivnošću, ima i mnogo drugih potencijala za koje rukovodstvo TSCG nema ni ideje, ni znanja ni volje, da ih iskoristi i kanališe u pravom smjeru”, navodi se u saopštenju.

“Među nama je puno dobrih iskustava koje smo stekli sopstvenim ulaganjima trudom i radom, ali sa puno loših iskustava sa TSCG, na čiju nebrigu smo navikli, ali ne želimo, zbog budućih generacija, da ona postoji kao praksa koja se ponavlja i zbog koje je teniski sport na samom dnu, bez ikakve perspektive za djecu i mlade.

Mi, za razliku od rukovodstva TSCG, nemamo šta da izgubimo, pa ćemo nastaviti da ukazujemo na nedostatak brige, posvećenosti i znanja za razvoj teniskog sporta u Crnoj Gori i da se trudimo da se postojeća garnutura zamijeni onima koji će, umjesto svojim sitnim interesima, biti posvećeni razvoju talenata, uslova, škola, turnira, kampova i svega u čemu bi Crna Gora mogla biti itekako uspješna zemlja”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Vaso Tomović, Nenad Đurić, Danica Krstajić, Nikoleta Bulatović, Zvonko Usanović, Nikola Nikočević, Vladimir Kapriš, Pavle Rogan i Martin Krstajić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.