Telekom i Ana Đukanović: Službenici Vlade Crne Gore primili mito, fiktivni konsultantski ugovori

0

U optužnici koju je američko pravosuđe podiglo protiv trojice visokih rukovodioca Mađar telekoma Eleka Štrauba, Andraša Baloga i Tamaša Morvaija jasno se ističe da su službenici Vlade Crne Gore primili mito u visini od 7,35 miliona dolara prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Navodne konsultantske usluge, koje je između ostalih, pružila i advokatska kancelarija sestre predsjednika Crne Gore Ane Đukanović bile su nepostojeće, a ugovori fiktivni. Trojica Mađara u Sporazumu o priznanju krivice potvrdila su da su konsultantske usluge zaprao odradili eksterni savjetnik Mađar telekoma i investicioni bankari. Izvještaji, koje su ponudile navodne konsultantske firme, zapravo su falsifikovani.

U brzanju da se Telekom što prije proda, tj. da se novac što prije opere, potkrale su se i greške. Tako jedna od konsultantskih kompanija u trenutku potpisivanja ugovora sa Mađar telekomom nije ni postojala. Problem je riješen tako što su ugovori „antedatirani“, tj. što je na njima promijenjen datum.

Bivši predsjedavajući i glavni izvršni direktor Mađar telekoma Elek Štraub i dva bivša rukovodioca u Sektoru za strategiju Mađar telekoma Andraš Balog i Tamaš Morvai, povrijedili su Zakon protiv podmićivanja u inostranstvu iz 1977. godine (FCPA), ističe se u optužnici američkog pravosuđa koju je protiv Mađar telekoma podigla Komisija za hartije od vrijednosti (SEC).

Trojica Mađara, navode se, bila su uključena u koruptivnu šemu u Makedoniji, ali i Crnoj Gori, te da su svjesno podmitili predstavnike crnogorske vlade.

„2005. godine, Štraub, Balog i Morvai odobrili su koruptivna plaćanja u iznosu od 7,35 miliona evra od strane Mađar telekoma vladinim službenicima u Republici Crnoj Gori kako bi olakšali kupovinu telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu, Telekom Crna Gora A.D. (TCG), od strane Mađar telekoma“, navodi se u optužnici.

Radi se o navodnim konsultantskim uslugama. Štraub, Balog i Moravi, kako se ističe, uredili su plaćanje od strane Mađar telekoma u iznosu od 7,35 miliona evra nezavisnim konsultantima na osnovu četiri lažna ugovora.

„Tuženi su to uradili s poznajom, čvrstim uvjerenjem, ili pod okolnostima u kojima je bilo izvjesno, da će sav novac ili njegov dio biti proslijeđeni crnogorskim vladinim službenicima u zamjenu za njihovu podršku u postupku akvizicije Telekoma Crne Gore pod uslovima povoljnim za Mađar telekom“, kaže se u optužnci i ističe:

„Najmanje dva crnogorska vladina službenika koji su učestvovali u akviziciji TCG-a primili su gotovinu putem lažnih ugovora i izvršili uplate na lične račune u bankama izvan Crne Gore. Jedan od službenika je priznao bankarskim službenicima da su uplate povezane s akvizicijom TCG-a od strane Mađar i Dojče telekoma“.

Fiktivni ugovori Ane Đukanović

Iako je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno izjavio da je istraga protiv sestre predsjednika Crne Gore Ane Đukanović u aferi „Telekom“ zaključena, jer je on procijenio da je „sve u redu“, u optužnici se jasno navodi da su ugovori u kojima se ona pominje fiktivni, te da je primila nelegalno novac.

Podsjetimo, njena advokatska kancelarija je prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore navodno pružila konsultantske usluge koje je naplatila 580000 evra.

Navodi u optužnici da je „sestra visokog funkcionera Vlade Crne Gore“ uzela novac za navodne konsultantske usluge i potvrda da one nikada nisu pružene
Američko tužilaštvo, koje je uz FBI sprovelo istragu, došlo je do drugačijih rezultata. Oni navode da se radi o visokoj korupciji u koju je uključen i „član porodice visokog crnogorskoj funkcionera“. Iako se ne navodi precizno ime, iz računa, odnosno naplate od 580000 evra, koliko je navela za svoje usluge, dolazi se do sestre Mila Đukanovića.

„Član porodice jednog visokog crnogorskog funkcionera je primio nelegitimne uplate na osnovu jednog od lažnih ugovora“, ističe se u optužnici.

Trojica predstavnika Mađar telekoma tada su, navodi se, uredili su da „na osnovu lažnih ugovora“ novac isplate tako što će on biti zaveden kao „provizija za konsultantske i marketinške usluge“, ali da one u stvarnosti nikada nisu pružene.

„Štraub, Balog i Morvai su uredili da isplate na osnovu lažnih ugovora budu netačno zavedene u knjigama i evidenciji Mađar telekoma. Plaćanja su zavedena kao provizija za legitimne konsultantske i marketinške usluge, iako takve bona fide usluge nijesu pružene, ili planirane, na osnovu ugovora.

Netačni unosi u knjige i evidenciju Mađar telekoma su konsolidovani u knjigama i evidenciji matičnog društva, Dojče telekom Telekom AG“, navodi se u optužnici.

Američko pravosuđe rekonstruisalo korupciju

U optužnici pred sudom u NJujorku, podsjeća se da je Vlada Crne Gore u oktobru 2004. godine raspisala tender za privatizaciju oko 51% udjela Telekoma Crne Gore. Mađari su međutim htjeli da otkupe akcije i manjinskih akcionara koji nisu bili voljni da ih prodaju. Međutim, već do marta 2005. godine, Mađar telekom je uspio da kupi oko 73% udijela u crnogorskom Telekomu po željenim uslovima. Kako?

Evo šta se kaže u optužnici.

„Kako bi ovo ostvarili, Štraub, Balog i Morvai ponudili su mito crnogorskim službenicima kako bi podstakli Vladu da dâ dodatnih 0,30 evra po akciji privatnim akcionarima“.

„Konsultanti“ su i ovdje pomogli.

Mađar telekom je tada zaključio dva skoro identična ugovora s nezavisnim konsultantima (Fiesta i Activa ugovori), navodno za pomoć pri kupovini dodatnih akcija od manjinskih akcionara.

„Konsultanti su bili fiktivne kompanije sa sjedištem u Republici Mauricijus i Republici Sejšelima koje nikada ranije nijesu pružale usluge Mađar ili Dojče telekomu“, navodi se u optužnici.

Međutim, brzajući da to što prije „oposle“ potkrala im se greška.

„Jedan od subjekata čak nije bio zakonski osnovan kada je ugovor s njim navodno potpisan“, napominje se u dokumentu.

Ugovori u ime Mađar telekom izvršeni su nakon što je ova kompanija već kupila Telekom Crne Gore, a zatim kako se navodi „antedatirali“ ugovore, tj. promijenili datume na ugovorima za ranije vrijeme.

Takođe se navodi da konsultanti nijesu pružali bona fide usluge na osnovu Fiesta i Activa ugovora.

„Usluge iz ugovora su zapravo pružili redovni eksterni savjetnik Mađar telekoma i investicioni bankari. Dokumenta koja navodno svjedoče o djelovanju konsultanata na osnovu ugovora su falsifikovana kako bi se predstavilo da su konsultanti pružali legitimne usluge.

„Štraub, Balog i Morvai su uredili da Mađar telekom izvrši dva plaćanja u ukupnom iznosu od 4,47 miliona evra na osnovu Fiesta i Activa ugovora otprilike između 12. maja i 20. maja 2005. godine.

Oni su znali ili bili čvrsto uvjereni da će sva plaćanja ili njihov dio biti proslijeđeni vladinim službenicima, ili su postojale okolnosti pod kojima je to bilo izvjesno“, ističe se u optužnici.

Gdje je otišao novac

Iako su za aferu „Telekom“ osumnjičeni Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, a Ana Đukanović oslobođena svake sumnje prema „istrazi“ našeg Specijalnog tužilaštva, Tužilaštvo SAD veoma precizno navodi šta je bila čija uloga.

„Dva bivša službenika Vlade Crne Gore, koji su tada bili viši rukovodioci u Telekomu Crna Gora, u vrijeme privatizacije izvršili su uplate u vrijednosti od oko 450000 evra odnosno 110000 evra na svoje privatne račune u stranim bankama računajući od ili oko 20. maja 2005. godine, istog dana kada je Mađar telekom izvršio elektronski prenos novca navodnom konsultantu na osnovu jednog od lažnih ugovora.

Jedan od službenika je tada priznao bankarskim službenicima da je uplata koju je izvršio povezana s ‘njegovim dijelom’ iz akvizicije TCG-a od strane Mađar telekoma i Dojče telekoma u tenderskom postupku, i da je sredstva uplatio na račun u stranoj banci ‘zbog diskrecije [ili povjerljivosti]'“, navodi se u optužnici.

Plaćanja na osnovu Fiesta i Activa ugovora lažno evidentirana u knjigama i evidenciji Mađar telekoma kao konsultantski troškovi.

„Ovi lažni unosi su konsolidovani u finansijskim iskazima Dojče telekoma. Mađar i Dojče telekom nijesu imali odgovarajuće interne računovodstvene kontrole kako bi se spriječile i otkrile ove povrede FCPA“, ističe se u optužnici.

Kako su trojica visokih službenika Mađar telekoma kasnije potpisala u Sporazumu o priznanju krivice, oni su fiktivnim ugovorima sa kompanijama Fiesta i Activa „prikrivali prave zainteresovane strane, ugovori su bili antedatirani, ugovori nijesu imali legitimnu poslovnu svrhu, bili su podržani lažnim dokazima o izvršenju i navodno bili zasnovani na uspjehu, a zaključeni su nakon što su relevantni nepredviđeni izdaci već isplaćeni“.

Uloga Ane Đukanović u pranju novca

Mađar telekom zaključio je ugovor sa ukupno četiri konsultantske firme – od kojih je jedna, Sigma, pripadala Ani Đukanović. Fiktivni ugovor je najprije zaključen sa firmama Fiesta i Activa.

Trojica službenika Mađar telekoma, navodi se dalje u optužnici, zatim su incirala da njihove crnogorske podružnice zaključe još dva dodatna lažna konsultantska ugovora (Sigma i Rawleigh ugovori) koji su se takođe odnosili na akviziciju Telekoma Crne Gore od strane Mađar telekoma.

„Sigma ugovor, od 6. aprila 2005. godine, je podrazumijevao angažovanje druge ugovorne strane sa sjedištem u NJujorku koja će pružati neodređeno opisanu pomoć u vezi s akvizicijom i integracijom TCG-a u korporativnu strukturu Mađar telekoma. Morvai je potpisao ugovor u ime podružnice Mađar telekoma i antedatirao ugovor.

Zapravo, Sigma ugovor je bio predviđen za slanje tajnih isplata sestri jednog visokog crnogorskog funkcionera putem opunomoćenika sa sjedištem u NJujorku koji je pomenut u ugovoru.

Funkcionerova sestra, koja je bila advokat u Crnoj Gori, nije pružala bona fide usluge Mađar telekomu ili Telekomu Crne Gore na osnovu ugovora.

Pravne usluge za koje je funkcionerova sestra tvrdila da je pružala su zapravo pružali, po dosta nižim cijenama, interni i redovni eksterni savjetnici Mađar Telekoma. Savjetnik Mađar Telekoma nije kontaktirao s imenovanom drugom ugovornom stranom ili funkcionerovom sestrom po bilo kojim pitanjima“, ističe se jasno u optužnici.

Iz Sporazuma o priznanju krivice gdje se potvrđuje da firma Ane Đukanović jeste uzela novac ali nije nikada pružala konsultantske usluge
Naveden je i tačan iznos ove navodne „usluge“.

„Štraub, Balog i Morvai izvršili su plaćanje putem crnogorske podružnice Mađar telekoma u iznosu od 580000 evra na osnovu Sigma ugovora. Ta plaćanja su lažno evidentirana kao konsultantski troškovi u knjigama i evidenciji Mađar telekoma“, stoji u optužnici, a što su kasnije i priznali službenici ove kompanije.

„Drugi lažni konsultantski ugovor, Rawleigh ugovor, od 27. oktobra 2005. godine, je zaključen s fiktivnom kompanijom osnovanom u Britanskoj zapadnoj Indiji i sa sjedištem u Engleskoj.

Konsultant, međutim, nije pružao bona fide usluge na osnovu ugovora. Nijedan od izvještaja koji su podnijeti kao dokaz o djelovanju ugovarača ne predstavlja originalni rad. Izvještaji su zapravo proizvod druge konsultantske firme.

Podružnica Mađar Telekoma je platila 2,3 miliona evra na osnovu Rawleigh ugovora otprilike između 7. novembra i 28. decembra 2005. godine“, navodi se u optužnici.

Revizori Mađar Telekoma su kasnije procijenili izvještaje dostavljene na osnovu ugovora na oko 20.000 evra.

Kako su kasnije potpisali u Sporazumu o priznanju krivice Šraub, Balog i Morvai, ispostavilo se da su oni prikrivali prave zainteresovane strane, nijesu tačno opisivali stvarno pružene usluge, ugovori su navodno bili zasnovani na uspjehu, a zaključeni su nakon što su relevantni nepredviđeni izdaci već isplaćeni od strane drugih pružalaca usluga, ugovori nijesu imali legitimnu poslovnu svrhu i, bili su bili podržani lažnim potvrdama o izvršenju ili falsifikovanim dokazima o izvršenju.

„Usluge iz Sigma i Rawleigh ugovora duplicirale su usluge koje su pružene ranije po nižim cijenama od strane legitimnih pravnih zastupnika i konsultanata. Pored toga, Sigma ugovor je potpisan otprilike u maju 2005. godine i antedatiran“, navodi se u Sporazumu o priznanju krivice.

Kako je utvrđeno, trojica Mađara kasnije su lagali i revizorskog službenika. Oni nisu otkrili revizorima Mađar telekoma postojanje njihove šeme za podmićivanje crnogorskih vladinih službenika radi sticanja većinskog vlasništva u TCG-u po povoljnim uslovima, navodi se u optužnici. To su uspjeli, dodaje se dalje, jer Mađar telekom i Dojče telekom nijesu imali odgovarajuću internu računovodstvenu kontrolu kako bi se spriječile i otkrile povrede FCPA.

„Suštinski, sva koruptivna plaćanja na osnovu ugovora su izvršena bez pitanja“.

Mađari sve priznali

Krajem decembra 2011. godine nakon sedam godina istrage koju su sproveli FBI i američko tužilaštvo Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai zaključili su Sporazum o priznanju krivici i postali svjedoci saradnici u aferi „Telekom“.

Pred američkim sudom službenici Mađar telekoma umiješani u koruptivne radnje u vezi privatizacije Telekoma Crne Gore, priznala su sve za šta ih terete u optužnici.

Navodi iz Sporazuma o priznanju krivice da konsultantske usluge nisu pružene te da se radi o prevari
Oni su priznali da su odobrili koruptivna plaćanja u visini od 7,35 miliona evra službenicima Vlade Crne Gore kako bi olakšali prodaju Telekoma tada u državnom vlasništvu Crne Gore.

„Najmanje dva crnogorska vladina službenika koji su učestvovali u akviziciji TCG-a primili su gotovinu putem lažnih ugovora i izvršili uplate na lične račune u bankama izvan Crne Gore. Jedan od službenika je priznao bankarskim službenicima da su uplate povezane s akvizicijom TCG-a od strane Mađar telekoma i Dojče telekoma. Član porodice jednog visokog crnogorskog funkcionera je takođe primio nelegitimne uplate na osnovu jednog od lažnih ugovora“, navodi se u Sporazumu koji su potpisala trojica visokih službenika Mađar telekoma.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.