“Telegraf”: Crnogorski tajkun bori se za okončanje 29-godišnje vladavine “Mila Cara”

2

Uoči izbora u nedelju, tajkun koji je pobegao u London otkriva kako je dao milione mita stranci dugogodišnjeg vladara.

Iz svog stana u Čelsiju, odbegli tajkun Duško Knežević vodi licnu kampanju protiv čoveka za koga tvrdi da je jedan od najkorumpiranijih vladara u Evropi.

U njegovom fokusu je Milo Đukanović, predsednik rodne Crne Gore g. Kneževića, koji vlada ovom malom balkanskom državom gotovo neupitno skoro 30 godina. NJegova vladajuća socijalistička stranka, koja traži članstvo u EU, kandiduje se na izborima ove nedelje – ali zahvaljujući ‘prljavom vešu’ koji gospodin Knežević otkriva iz Londona, suočava se sa oštrijom borbom nego uobičajeno.

Prošle godine je gospodin Knežević izazvao političku oluju objavivši video na kojem predaje kovertu sa 100.000 evra visokom vladinom zvaničniku. Bilo je to, kaže, samo jedno od mnogih mita koje je tokom godina morao da plaća da bi poslovao pod režimom gospodina Đukanovića. „Očekuje se da će svaki privrednik u Crnoj Gori dati sredstva vladajućoj stranci – ako to ne učinite, nećete moći ništa da uradite“, rekao je za Telegraf. „Ja sam im dao milione u mitu i plaćao odmore u Sent Tropeu za ministre u vladi.“

Vlada tvrdi da gospodin Knežević nije pozvan da drži predavanja o finansijskoj nepravilnosti. Ističe da je mesec dana pre nego što je objavio video, pobegao u Britaniju nakon što je bio optužen za pranje novca preko Atlas Banke, ciji je Predsjednik.

Ali video je i dalje izazvao mesece antivladinih demonstracija, u kojima su demonstranti pozivali da „Milo car“, kako je predsednik nazvan, konačno napusti vlast.

Gospodin Đukanović, bivši komunista, jedan je od evropskih lidera sa najdužim stažom, prvi put je postao premijer 1991. godine, kada mu je bilo tek 29 godina. Nekada ga je podržao pokojni srpski tiranin Slobodan Milošević, ali se rano distancirao od njega i od tada je usmerio Crna Goru na stabilan prozapadni put. Kritičari, međutim, tvrde da je Crna Gora pod njegovom vladavinom postala mafijaška država, gde se žmuri trgovini drogom.

U direktnim prenosima putem svog Instagramu uoči izbora ove nedelje, gospodin Knežević je napravio poređenje sa sadašnjim protestima protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je takođe treću deceniju na vlasti. „Tri decenije na vlasti su predugo za bilo koga“, kaže on.

„Afera sa kovertama“, kako je postala poznata, takođe je osvetlila šire političke intrige u Crnoj Gori, koja se pridružila 2017. godine NATO-u i nada se članstvu u EU do 2025. godine.

Na međunarodnom nivou stekla je reputaciju turističkog odmarališta, čije jadranske obale posećuju poznate ličnosti, uključujući Angelinu Jolie i David Beckhama.

Ta ista obala, međutim, čini strateški interes za Rusiju, koju je naljutilo kada je gospodin Đukanović odbio njihov zahtev 2013. godine da tamo postave pomorsku bazu. Uoči izbora u Crnoj Gori 2016. godine, ruski agenti su uhapšeni zbog sumnje da su pokušali atentat na gospodina Đukanovića i izveli pro-moskovski puč.

Kritičari, međutim, kažu da je gospodin Đukanović preuveličao rusko mešanje da bi sakrio činjenicu da mu je nakon 29 godina na funkciji – kao premijer i predsednik – prošlo vreme.

Pored optužbi za korupciju, gospodin Đukanović se takođe suočio sa uličnim protestima zbog zakona koji potencijalno omogućava vladi da preuzme kontrolu nad crkvama i drugom imovinom koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Gospodin Đukanović kaže da je crkva šifra za proruske elemente koji se protive nastojanju Crne Gore za prijem u EU. Skeptici tvrde da je to samo grubo otimanje zemlje, tvrdeći da veći deo crkvene imovine leži na glavnim primorskim lokacijama. „Đukanović je poput Mugabea – on samo želi da ukrade zemlju“, dodao je gospodin Knežević.

61- godišnjak je jedan od najbogatijih crnogorskih preduzetnika, koji je tokom nemirnih godina građanskog rata na Balkanu uspostavio uspešno finansijsko carstvo, osnovao svoju banku i TV stanicu. I sam pro-NATO orjentisan, ranije je bio blizak saveznik gospodina Đukanovića, ali tvrdi da ga je predsednik počeo doživljavati kao potencijalnog rivala.

Gospodin Đukanović je Kneževića opisao kao „begunaca koji pokušava kamuflirati svoju odgovornost stvarajući buku“. Interpol je prošlog meseca, međutim, odustao od zahteva Crne Gore za međunarodnom poternicom za gospodinom Kneževićem, nakon što su njegovi advokati u Britaniji tvrdili da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Uoči nedeljnih parlamentarnih izbora, g-din Knežević je finansijski podržao tri opozicione stranke i svoj stan u Čelsiju koristio kao štab za kampanju, objavljujući svoje govore putem svog Instagram profila, koji ima 85.000 pratilaca. Takođe se žalio da su ga oko Čelsija pratile provladine pristalice, za koje tvrdi da su angažovane da ga zastrašuju.

Ostaje da se vidi koliko će se glasača podržati tajkunu koji se nalazi u udobnom egzilu. Uprkos finansijskoj podršci gospodina Kneževića, opozicione stranke su se borile da održe bilo koji jedinstveni front. Većina posmatrača predviđa da će Demokratska partija socijalista g. Djukanovića ostati na vlasti nakon izbora u nedelju.

To, mada, neće odvratiti gospodina Kneževića, koji kaže da će se možda kandidovati za predsedničke izbore za 18 meseci, pod pretpostavkom da uspije da pozitivno okonca sve zakonske optužbe protiv njega.

„Znam da sam svojim otkrićima oštetio međunarodnu reputaciju Crne Gore“, rekao je. „Želim da je vratim da bude opet normalna zemlja, a ne da bude u vlasništvu samo jednog klana.”

2 Comments
  1. Q komentariše

    Suditi Milu i ovom lazovu koji ga je financirao zajedno.Smrad lazljivi !

    20
    1
  2. Darko komentariše

    A dubajte ga cetnici

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.