Tekovine „multietničizma“: Za Dan „nezavisnosti“ patriote dale Albancu da zagusla

0

U organizaciji Crnogorske kulturne mreže (CKM) na čijem čelu je Aleksandar Damjanović, juče je u Nikšiću proslavljen Dan „nezavisnosti“ Crne Gore. Na ovoj nazovi patriotskom okupljanju ljubitelja nezavisnosti Crne Gore dogodio se i jedan presedan – Albanac je na svom maternjem jeziku zaguslao.

Naravno, ništa to ne bi bilo sporno da Crnogorci ne smatraju gusle za svoj sveti instrument koji je sa koljena na koljeno prenosio istoriju i herojstvo naših predaka u borbi protiv Osmanlija. Naravno, ne želeći da zalazimo u rušenje multietničkog sklada države, niti da se bilo kome oduzima pravo da može ovaj instrument uzeti u ruke, ali je važno naglasiti odnos kakav Crnogorci imaju prema guslama i da postoje pojedinci koji ne bi baš blagonaklono gledali na ovo pojavljivanje, čak mogu smatrati i pomenutu sliku skrnavljenjem svetog instrumenta.

Ovo pogotovo dobija na značaju imavši u vidu povod za koji je Albanac zaguslao a to je da Crna Gora slavi svoj „Dan nezavisnosti“. Možda je ovo i način da se oduže glasovima albanskog naroda, bez kog očigledno ne bi mogli da dobiju nezavisnu državu Crnu Goru. S tim u vezi, postavlja se pitanje kako bi se osjećao onaj drugi dio Crnogoraca, koji se nisu odrekli svog porijekla i koji su Srbi, kada vide ovakve scene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.