Tehnička vlada ”sahranjena” produžavanjem rada Odbora

Tehnička vlada ”sahranjena” produžavanjem rada Odbora

Formiranje prelazne vlade nije realan scenario, i to iz više razloga ocijenili su sagovornici FOS-a. Prije svega, u toj ideji ni opozicija nije jedinstvena, a takođe ni sa jedne međunarodne adrese nije stigla poruka podrške.

Analitičar Srđan Vukadinović kao jedan od glavnih razloga što neće biti tehničke vlade navodi produžavanje roka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Priča o prelaznoj ili tehničkoj vladi, ili kako se već sve naziva, prevaziđena je još u septembru 2019. sa odbijanjem vladajućih elita da tako nešto prihvate i nemoći EU da tako nešto nametne putem tzv. Briselskog plana. A ta ideja je definitivno sahranjena produžavanjem roka za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva kroz Odbor, prvo do polovine novembra, pa onda do polovine decembra”, kazao je Vukadinović u izjavi za FOS.

Vukadinović navodi da je vlast očito izvukla neke pouke iz razdoblja „vlade izbornog povjerenja“, iz 2016, i ne želi više ni da pomisli na takav eksperiment.

“Vladu ne formiraju ni međunarodne institucije, ni vaninstitucioalni oblici djelovanja. Vlada u Crnoj Gori će se formirati na osnovu broja dobijenih glasova u izbornom danu u oktobru 2020.godine. To je jedini način ulaska i dolaska na vlast. I nikakav drugi ne postoji i nije moguć u državi u kojoj funkcionišu i Vlada i Parlament, bez ikakvih teškoće ili blokada u radu. Čak, ni opstrukcije rada Parlamenta od strane opozicije nijesu se pokazale efikasnim”, navodi on.

Izvršna direktorica nevladine organizacije Politikon Jovana Marović saglasna je da su male šanse za formiranje prelazne vlade, tim prije što opozicija za ovu ideju nema podršku ni sa jedne međunarodne adrese.

“Formiranje prelazne vlade nije izgledan scenario. Najprije, DPS se od samog početka negativno izjasnio o ponovnoj mogućnosti kontrole ključnih institucija od strane opozicionih predstavnika, odnosno o njihovom učešću u izvršnoj vlasti. Isto tako, do sada nismo imali priliku da čujemo ohrabrenje za ovakav model obezbjeđivanja uslova za fer i slobodne izbore ni sa jedne međunarodne adrese. Štaviše, čak i u samoj opoziciji, pa i u civilnom sektoru, nema jedinstvenog stava o tome da li ovakav eksperiment vrijedi ponoviti ili ne. Zbog svega navedenog, čini mi se da ne postoje uslovi za formiranje prelazne vlade, a što više vrijeme prolazi sve su manje šanse, ako bude uspostavljena, da ona ispuni svoju misiju”, kazala je Marović za FOS.

Vukadinović je takođe naglasio da tehničku vladu traži samo dio opozicije. On dalje ocjenjuje da je nametanje priče o tehničkoj vladi zapravo pokušaj nekih političara da se nametnu kao lider u opoziciji.

“Ovaj papir trojca Demokrate-DEMOS- i jedan nezavisni poslanik treba posmatrati kao još jedan od takvih pokušaja koji nema izgleda na uspjeh, i koji će brzo biti zaboravljen. Tako nešto je neostvarivo jer: to nije prijedlog opozicije, nego samo jednog njenog dijela i to onog koji ima samo oko jednu trećinu poslanika od ukupnog broja skupštinskih opozicionih predstavnika. Iz toga razloga dok god papir koji se nudi kao nekakvo rješenje ne bude rezultat potpunog dogovora cjelokupne opozicije teško da može uspjeti. Zapravo, ne može nikako. A objediniti jedan takav prijedlog u današnjim uslovima crnogorske opozicione realnosti je gotovo nemoguća misija”, kazao je Vukadinović.

U konačnici, Vukadinović navodi, da se pomenuta rješenja nude isključivo kroz institucije.

“A institucija u ovom slučaju je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Očito da opozicija ne želi rad kroz Odbor, nego pokušava vaninstitucionalno da nešto nametne. A vaninstitucionalna rješenja u trenutnim okolnostima crnogorskog političkog ambijenta nisu ni realna, ni moguća. Tehničku ili prelaznu ili kako već nazivanu vladu ne želi većinska grupacija u CG parlamentu na čelu sa DPS-om. A to je nešto što je presudno u ovoj situaciji”, zaključuje Vukadinović.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *