Tajni gradovi svijeta za koje niste znali

0

Postoje gradovi koji se ne mogu naći na mapama. U neke od njih se ne može ući, neki su bili izgubljeni vjekovima, a neki kriju opasne misterije. Koji su to najpoznatiji tajni gradovi svijeta?

Černobil-2, Ukrajina

Zamislite da se vozite seoskim putem u sjevernoj Ukrajini i ugledate džinovsku antenu, koja se nadvija u daljini. Danas, svjetski poznata “Duga”, sa 700m dužine i 150m visine, za lokalno stanovništvo je ranije predstavljala samo metalni predmet čudnog izgleda.

Smješten u blizini nesrećne nuklearne elektrane u Černobilu, ogroman protivraketni radar služio je tajnom naselju poznatom kao Černobil-2. Radar je svojevremeno dobio nadimak “Ruski detlić”, zbog karakteričnih zvukova koje su hvatali predajnici sa Zapada.

Međutim, njegova prava svrha i dalje ostaje obavijena velom tajne. Na sovjetskim mapama tajno naselje je prikazano kao dječiji ljetnji kamp.

Ouk Ridž, Tenesi (SAD)

Smješten u mirnom, jugoistočnom dijelu zemlje, Ouk Ridž izgleda kao bilo koji mali grad Tenesija.

Osim što je u pitanju jedno od mjesta odgovornih za stvaranje oružja za masovno uništenje. Davne 1942. godine, dok je bjesnio Drugi svjetski rat, američka vlada je odlučila da stvori grad za razvoj atomske bombe.

Brzo je došla do zemljišta u mirnoj dolini, u blizini rijeke Klinč. Tu je izgrađen čitav novi grad i to za potrebe projekta Menhetn, strogo povjerljivog nuklearnog programa.

Život u Ouk Ridžu je bio nalik životu u bilo kom drugom malom američkom gradu, osim što su stanovnici odlazili u fabrike koje su proizvodile obogaćeni uranijum. Ouk Ridž nije zvanično postojao za širu javnost. Međutim, i lokalno stanovništvo je otkrilo pravu svrhu svog rada, tek nakon što je bomba “Mali dječak” bačena na Hirošimu 1945. godine. Danas možete saznati više o istoriji grada i njegovoj ulozi u projektu Menhetn, u Istorijskom centru Y-12.Vinsdorf, Njemačka.

Usamljeni kip Lenjina sablasno stoji usred Vinsdorfa. Danas je ovo napušteni grad prepun propalih zgrada u kojima se samo čuje zvuk vjetra, kako huji kroz prazne hodnike. Nazvan “Mala Moskva”, ovaj grad, na svega 20 km od Berlina, bio je pun života prije nekoliko decenija.

Poslije Drugog svjetskog rata, Vinsdorf je postao najveći vojni sovjetski kamp izvan komunističke imperije. Ovdje je dominirao ruski jezik, vozovi su redovno saobraćali do ruske prijestonice, a grad je bio zabranjen za njemačko stanovništvo Istočne Njemačke. Zbog tajnovitog statusa i ograničenog pristupa, bio je poznat i kao “Zabranjeni grad”.

Nakon što su ga sovjetske trupe napustile 1994. godine, Vinsdorf je postao grad duhova u kome je vrijeme stalo.

Petra, Jordan

Postoje tajni gradovi koje su gradile vlade, ali postoje i naselja koja su vjekovima bila izgubljena, a zatim slučajno ponovo otkrivena.

Petra je, upravo, takvo mjesto. Njena priča ima avanturistički duh.

Lokalni beduin je 1812. godine vodio švajcarskog pustolova Johana Ludviga Burkhardta do misterioznih ruševina davno prohujale nabatejske civilizacije. Od tada, veličanstvena Petra, od crvenkastog kamena, privukla je milione putnika.

Na površini od gotovo 500 kvadratnih kilometara, bivša prijestonica Nabatejaca predstavlja zadivljujući kompleks uskih prolaza kroz klisure, veličanstvenih građevina, kamenih stepenica, grobnica i panoramskih pogleda koji oduzimaju dah.

Projekat “Rize”, Donja Šlezija, Poljska

Nije sve onako kako se čini u poljskoj provinciji Donja Šlezija. Ovdje se nalazi veličanstveni zamak Ksjonž. Iako je sama palata spektakularna, naježićete se od onoga šta je ispod nje. Dvorac je jedna od tačaka “Projekta Rize”. U pitanju je tajni nacistički program za izgradnju mreže ogromnih podzemnih tunela, upotrebom prisilnog rada zatvorenika koncentracionih logora i ratnih zarobljenika u lokalnim planinama. Nagađalo se i da će zamak postati mjesto Hitlerovog štaba.

Prava svrha projekta ostaje nepoznata do danas, a nacisti su uništili svu dokumentaciju pri kraju Drugog svjetskog rata. Ukupno postoji sedam podzemnih građevina, koje se mogu pohvaliti ogromnim podzemnim halama, raznim oknima, propalim vojnim objektima i mnoštvom skrivenih prostorija.

Prema lokalnoj legendi, nacistički voz prepun zlata i dragocjenosti je zaplijenjen u Vroclavu i blago je zakopano negdje u lokalnim planinama. Mnogi su pokušavali da ga nađu i iskopaju, trošeći ogroman novac na to, ali do danas ništa nije pronađeno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.