Svjetski dan zaštite životinja: Prilika da se podsjetimo na te aktivnosti i pozovemo na poštovanje propisa u ovoj oblasti

0

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji.

Svjetski dan zaštite životinja ,  4. oktobar, prilika je da se podsjetimo na te aktivnosti i pozovemo sve na poštovanje propisa u ovoj oblasti, kao i na odgovoran odnos prema životinjama.

Ovaj dan obilježava se sa ciljem poboljšanja odnosa prema životinjama, a ujedno predstavlja i promociju vezanu za djelovanje pojedinaca civilnog sektora i nadležnih institucija radi unapređenja zaštite dobrobiti životinja, kako napuštenih kućnih ljubimaca, tako i ostalih napuštenih životinja. Takođe, doprinos ovim  aktivnostima dao je i Savjet za zaštitu životinja koji je formirala Vlada Crne Gore, sa ciljem unapređenja ove oblasti u saradnji sa nadležnim institucijama  i civilnim sektorom.

Podsjećamo da su u dosadašnjem periodu prioriteti bili usmjereni ka stvaranju pretpostavki za rješavanje izazova u dijelu odgovornog vlasništva i populacije napuštenih pasa kroz Program za kontrolu populacije pasa sa akcionim planom.

Ovaj program je zasnovan na postojećem zakonodavnom okviru i standardima OiE-e (Svjetska organizacija za zdravlje životinja), definisanim u Poglavlju 7.7.

Cilj programa je uspostavljanje održivog sistema za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori u cilju poboljšanja zdravlja i dobrobiti vlasničkih pasa, pasa lutalica, kao i zdravlju ljudi i životinja, koji je usvojila Vlada Crne Gore  u prvoj polovini  2021. godine.

Program za kontrolu populacije pasa sa Akcionim planom  treba da bude  implementiran na nivou lokalnih samouprava izradom lokalnih planova u skladu sa svojim specifičnosatima i smjernicama Programa , zaključno sa drugim kvartalom 2023. godine, a na osnovu donešenog Zaključka Vlade iz 2021. godine.

Podrška projektima NVO u oblasti zaštite dobrobiti životinja

Prepoznatljivost značaja doprinosa NVO sektora koji djeluju u oblasti zaštite životinja bila je prisutna u 2022. godini.

Kroz program podrške  projektima, NVO sektoru su u 2022. godini opredijeljena  sredstva u iznosu od 100.000,00€, od kojih je  41.550,00€ dodijeljeno putem Javnih konkursa. Kao prioritetne teme u okviru unapređenja zaštite dobrobiti životinja kroz Javne konkurse, a u skladu sa sektorskom analizom prepoznato je:

  • Unapređenje uslova zaštite dobrobiti životinja u registrovanim skloništima za napuštene kućne ljubimce;
  • Sterilizacije/kastracije napuštenih kućnih ljubimaca (pasa/mačaka);
  • Izgradnja skloništa za napuštene / izgubljene ostale životinja.

Projekti civilnog sektora koji su podržani nakon sprovedene procedure administrativne kontrole od strane Komisije i bodovanja nezavisnih procjenjivača su u fazi realizacije.

Ostajemo trajno posvećeni daljem unapređenju dobrobiti životinja, pri čemu će poseban fokus mora biti usmjeren ka intenzivnoj saradnji nadležnih institucija, civilnog sektora i Savjeta u narednom periodu, kako bi se adekvatno odgovorilo predstojećim izazovima u ovoj prioritetnoj  oblasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.