Mladen Mikijelj

Svjetski dan pčela obilježen u Spužu

0

U okviru obilježavanja Svjetskog dana pčela, u dvorištu Osnovne škole “Njegoš” u Spužu, koja je ove godine bila domaćin proslave, posađena su stabla medonosne lipe, kao simboličan doprinos očuvanju pčelinjih populacija i biodiverziteta.
Medonosne biljke pružaju neophodan izvor nektara i polena za pčele, omogućavajući im da prežive i obavljaju svoju vitalnu ulogu u oprašivanju biljaka.

Današnjoj manifestaciji koju je organizovao Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Slovenije, prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, princ Nikola Petrović Njegoš, predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović i Radule Miljanić, predsjednik Saveza udruženja pčelarskih organizacija.

„Danas, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana pčela, želim vas sve pozvati da se pridružite globalnom pokretu očuvanja pčela. Ova prilika bi trebala da nas podsjeti da su naše aktivnosti od suštinskog značaja za zaštitu ovih dragocjenih stvorenja i da je naša budućnost neraskidivo povezana s njihovim opstankom“, rekao je Joković.

Predsjednik opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održava upravo u Danilovgradu, koji se može pohvaliti sa 79 registrovanih proizvođača meda.

Dodao je i da je obaveza svih, na lokalnom i državnom nivou da stvore adekvatne uslove i daju podršku razvoju pčelarstva i zaštiti pčela.

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori, Bernarda Gradišnik podsjetila je da je upravo iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se obilježava Svjetski dan pčela.

„Veliko mi je zadovoljstvo i radost što danas povodom Svjetskog dana pčela zajedno sadimo ove medonosne lipe. Lipin list je simbol moje zemlje Slovenije“, istakla je Gradišnik.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, istakao je da ono što je za njih važno jeste činjenica da Pčelarski Savez Crne Gore u okviru svojih mogućnosti pruža podršku svojim članovima i opštinskim udruženjima, što uglavnom čine i lokalne uprave a naročito resorno ministarstvo.

Podsjetimo, Svjetski dan pčela obilježava se 20. maja kao dan posvećen promovisanju važnosti pčela i njihove zaštite širom sveta. Porijeklo ovog dana može se pratiti od inicijative koju je pokrenula Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u saradnji sa Savezom pčelara Slovenije. Na osnovu ove saradnje, 20. maj je odabran kao Svetski dan pčela, jer se poklapa sa rođendanom Antona Janše, pionira moderne pčelarske tehnike i slovenačkog pčelara koji je imao veliki uticaj na razvoj pčelarstva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.