Svjedok u Hagu: Tzv. OVK u julu 1998. otela desetine srpskih civila u Orahovcu

0

U Orahovcu na Kosovu i Metohiji, polovinom jula prije 26 godin,a počeo je napad tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na srpska domaćinstva, a među ubijenima bilo je čak 15 članova porodice Kostić, koja je simbol srpskog stradanja na Kosovu i Metohiji.

Danas je bivši načelnik Glavnog štaba tzv. OVK Bisljim Zirapi kao svjedok u Hagu u slučaju „Tači i ostali“ rekao da je u julu „1998. bilo opštepoznato da je OVK otela na desetine srpskih civila u Orahovcu, ali ni on, ni GŠ OVK o tome nisu bili obaviješteni“.

U procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koji su optuženi za ratne zločine nad Srbima, Romima i „nelojalnim“ Albancima, optužnica tretira napad na Orahovac i navodi se da je tzv. OVK 17. jula 1998, otela, pritvorila i zlostavljala desetine Srba, od kojih je najmanje 38 i ubila.

U tom području, tvrde tužioci u optužnici, bili su prisutni Tači, Veselji i Seljimi, a Krasnići je viđen u pritvoru u obližnjem Mališevu, gdje je tzv. OVK držala neke od otetih.

Prva žrtva Jugoslav Kostić iz sela Retimlje otet je 11. jula 1998. na radnom mjestu i odveden u nepoznatom pravcu.

Najveći napadi dogodili su se 17. i 18. jula, kada je petoro ubijeno, a 35 muškaraca oteto.

Posmrtni ostaci ukupno 40 žrtava pronađeni su u pećini Volujak aprila 2005. i još 12 žrtava u masovnoj grobnici Mališevo, nedaleko od Orahovca, maja iste godine.

Svi Kostići sahranjeni su zajedno u Beogradu.

„Žene se odvojili od muškaraca, a potom…“

Kao svjedok u Hagu je govorila Dragica Božanić, kojoj su oteli i ubila supruga i sina koji je imao 16 godina.

Posmrtne ostatke muža Mladena (49) i sina Nemanje, Dragica Božanić je dobila tek 2006. godine, pošto su pronađeni u masovnoj grobnici u pećini Volujak.

– Tražili su nešto po kući, ne znam šta, a nama su naredili da sjednemo u dvorište. Moj sin je bio povrijeđen, izgreban po licu od cigle dok su bacali granate na kuću. Potom su žene odvojili od muškaraca koje su pritvorili u podrumu jedne kuće. Čula sam kako muža tuku i ispituju o starijem sinu koji je bio u vojsci tada kao redovan vojnik i kada su nas napali nije bio u selu – rekla je Božanićeva.

Ispričala je i da se, od kada su joj nestali sin i suprug, u potpunosti promijenila, a snagu da se bori za istinu daje joj unuka.

– Kada su mi odveli sina, pola srca su mi odnijeli, umreću sa tim, a posljednji moj dah će biti za mog sina i supruga. Idem na kraj svijeta samo zbog istine, ne pričam ništa što je loše, što nije, ispričala sam ono što mi je najteže, što me najviše boljelo – navela je Božanićeva.

„Ubijeni, pa bačeni u miniranu pećinu“

Olgica Kostić Božanić čuva uspomenu na svoju porodicu, a među 15 ubijenih Kostića su i dva njena rođena brata Lazar i Todor.

– Znamo iz dokumenata da su bili streljani, ubijeni, pa bačeni u pećinu Volujak, da je u pećinu bačen eksploziv, da je sve minirano. Taj bol sam jednom preživjela, ali ne znam kad su ubijeni, kako su ubijeni, da li tu ispred pećine Volujak, kakav bol i patnju su doživjeli. Ta strepnja šta će još izaći na vidjelo je strašna – govorila je Olgica kada se otkrilo da će ubistva Kostića biti dio procesa u Hagu.

Optužnica za 102 ubistva

Inače, optužnica tereti „četvorku“ za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora OVK na tzv. Kosovu i Albaniji nad približno 407 pritvorenika od marta 1998. do septembra 1999.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci, prenose „Novosti“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.