Svjedok Reno Žirar: Voker i OVK lažirali Račak da bi NATO bombardovao Srbiju

0

Događaji u Račku bili su vješta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog “Figaroa”, svjedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.

On je u intervjuu za današnje Večernje novosti rekao da je u to vrijeme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gdje su se pripadnici OEBS žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel “Grand” u Prištini dobio saopštenje da su srpske snage izvršile uspješnu antiterorističku akciju u Račku.

Žirar je rekao da je sjutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

“Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo”, naveo je Žirar.

Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter “Figaroa” i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je vidio i rovove oko sela, ali da im je u početku povjerovao.

“Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad osjeća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi”, rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku “Monda” i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svjedočanstvima koja je skupio.

“Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavijestili novinare o uspjehu antiterorističke operacije”, istakao je Žirar.

On je objasnio kako se u svom članku u “Figarou” zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcima i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS u Prištini.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svoj dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

“Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gdje je ponovio optužbe protiv Srba. Da je htio dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u “timlje da čuje i srpsku stranu”, rekao je Žirar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.