Svi koji su kršili mjere u Tuzima će biti krivično gonjeni

0

Uprava policije će, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, krivično procesuirati sva odgovorna lica u firmama i ugostiteljskim objektima iz Tuzi koja su prošlog četvrtka u toj opštini otvorili svoje lokale u znak protesta zbog epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja, poručuju iz ODT-a.

Toga dana dežurni državni tužilac je dao obavezujući usmeni nalog policiji da, nakon što su se građani Tuzi poslije višesatnih protesta razišli, obavi kontrolu ugostiteljskih objekata, radi utvrđivanja da li postupaju po naredbama Ministarstva zdravlja, i da službeno dokumentuju svako nepostupanje i preduzmu neophodne radnje radi dokazivanja krivičnog djela protiv zdravlja ljudi i krivičnog gonjenja učinilaca.

Svi lokali su u tom trenutku u Tuzima bili otvoreni.

Predsjednik OpštineTuzi Nik Đeljošaj Pobjedi je rekao da „ne želi ništa da komentariše dok ne dobije zvaničnu informaciju”.

Ministarstvo zdravlja je prošle sedmice naredilo zatvaranje ugostiteljskih objekata u Tuzima, Danilovgradu i Baru iako te opštine nisu bile u epidemiološki „crvenoj zoni“. Mjera je donešena kako bi se na taj način spriječili Podgoričani da idu u te gradove.

Ugostitelji iz Tuzi, ohrabreni porukama predsjednika Opštine Nika Đeljošaja, koji je optužio Vladu da je donijela političku odluku i da ta opština neće dozvoliti poniženje kao i da je, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Opština ta koja izdaje rješenja i zabrane o radu lokala, otvorili su prošlog četvrtka svoje objekte.

Nakon pokušaja policije da ih zatvori, sa lokalnom komunalnom policijom i građanima blokirali su put na samom ulazu u centar Tuzi.

Nakon višesatne blokade puta Podgorica Tuzi i pregovora predstavnika opštine i Vlade, dogovoreno je da se mjere preinače, što je i učinjeno u ponedjeljak, tako da je od juče rad ugostiteljskih objekata u Tuzima, Baru i Danilovgradu dozvoljen, a Podgoričanima je uvedena zabrana napuštanja Glavnog grada.

Uprava policije je na osnovu naloga dežurnog tužioca još u četvrtak podnijela krivične prijave protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije u tom gradu Redžepa Cunmuljaja i jednog komunalnog policajca zbog krivičnog djela pozivanja na otpor putem pomaganja.

Nakon kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima toga jutra su, po nalogu dežurnog državnog tužioca lišene slobode tri osobe, zbog osnova sumnje da su počinile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.