Svetosimeonovski sabor u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici (VIDEO)

3

Tradicionalni Svetosimeonovski sabor, koji se u Podgorici održava svake godine u dane vikenda najbližeg prazniku prepodobnog Simeona Mirotočivog, ove godine je, zbog zdravstvenih mjera protiv pandemije virusa korona, obilježen Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, bez svetosimenovske litije i svečane duhovne akademije na Nemanjinom gradu.

Bogoslužili su gospoda Episkopi: budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije i buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Kirilo je govorio o trima pripremnim nedjeljama pred Časni post u kojima nam Crkva ukazuje na tri najopakije strasti kojima đavo vara ljudski rod i kojima vlada ljudskim rodom ako im se ljudi prepuste.

“A to su strasti srebroljublja, slavoljublja i slastoljublja”, kazao je on.

Podsjetio je da nam nedjelja o Zakheju govori upravo o strasti srebroljublja, tj. privezanosti za blaga ovoga svijeta.

“Čovjek ophrvan tom strašću je u srcu svome uspostavio idol novac. Koliko je ta strast opaka, pokazuje i slučaj Jude izdajnika koji je zbog te strasti izdao samog Spasitelja svijeta”, upozorio je Vladika Kirilo i dodao da u današnjem našem vijeku imamo mnogo takvih primjera.

Vladika je podsjetio na svijetli Zakhejev primjer koji se oslobodio od te strasti.

“Vidjevši Hrista i shvativši da postoji nešto vrednije od propadljivoga bogatstva, odabrao je da slijedi Hrista i nosi krst svoj”, objasnio je Vladika.

Kazao je da nedjelja o mitaru i fariseju upozorava koliko je opaka strast slavoljublja, ili gordosti.

“Iz te strasti proizilazi opasno unižavanje u našim očima našeg bližnjega, kao što je bio taj farisej koji je smatrao malim, nedostojnim tog carinika, koji je svakako bio grešan čovjek, ali je imao vrlinu da je znaop svoju grešnost i da je pokajanjem prišao Gospodu i ispovijedio svoje grehove. A farisej, iako, moguće, formalno zakonski čist, zaboravio je na glavnu vrlinu čovjekovu – otvorenost srca za Gospoda. Ako je čovjek samodovoljan, onda je njegovo srce zatvoreno i za ljude i za Boga”, rekao je Episkop buenosajreski.

Rekao je da nas današnjom nedjeljom o bludnom sinu Crkva upozorava na pogubnu strast slastoljublja.

“Ono podrazumijeva sva raznovrsna ugađanja tijelu: pjejedanje, opijanje, pušenje i sve slično što nije potrebno za održavanje života nego izraz našeg tjelesnog zadovoljstva, pa i tu krajnju raspuštenost – blud o kojem govori i današnje jevanđelje. Kako kaže apostol Pavle, svaki grijeh je mimo tijela, a blud je vezan sa tijelom. I ne znate li da je vaše tijelo hram Duha Svetoga? I zato, ko skrnavi svoje tijelo, on skrnavi hram Božji. I zato je to veliki grijeh – predavati se raspuštenosti, naročito bludu”, upozorio je Vladika Kirilo.

Naglasio je da nam Sveti Jovan Lestvičnik preporučuje lijek protiv te strasti – uzdržanje, post i bdenije.

Za strast srebroljublja, podsjetio je Vladika Kirilo, glavna protivopoložna vrlina je ljubav, a za strast slavoljublja – smirenoumlje.

“Usavršavajući se u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima uspjećemo da pobijedimo opasnu strast srebroljublja. A za strast slavoljublja glavna njoj protivopoložna njoj vrlina jeste smirenoumlje. Smiren čovjek će znati da u sebi pobijedi tu strast. Imamo za to primjer prepodobnoga Simeona Mirotočivoga – Stefana Nemanje, koga danas slavimo. On je, kao kralj objedinjenih srpskih zemalja, imao, očigledno, u sebi tu vrlinu smirenoumlja i završio je svoj život u prostoj monaškoj odori, sa kamenom pod glavom negdje tamo u pustinji hilandarskoj i time i nama pokazao put vrline”, kazao je Vladika Kirilo.

Upozorio je da ne mislimo da se današnje jevanđelje bludnom sinu ne odnosi na nas.

“To je priča o čitavom rodu ljudskom. Što je Adamov pad, osim odlazak u daleku zemlju, osim odlazak od Oca svoga, od vrline, predavanje raznim strastima”, poručio je Episkop južno-centralnoamerički.

Izvor: Saborni hram Hristovog Vaskrsenja

3 Comments
 1. Milan komentariše

  Đe su Zdravko i Bečić da saslužuju, red je da uzvrate malo uslugu…?

  4
  1
 2. Marko komentariše

  Bio Zdravko i to bez maake i distance,a bila i snaja ministarka

  1. LipaLipa komentariše

   … no kako no bio, bez maske, … lakse u ove dane, bez obrza, … nego bez maske, vakcine, … premijer, casno, posteno, bez distance, … maska znak prepoznavanja, … distanca metod borbe, SZO, … aj’ zdravo, …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.