Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve: Režim u Podgorici da prekine napade na SPC

0

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja položaja eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, gdje, kako navodi Sinod ruske crkve, već nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada od raskolničkog djelovanja tzv. crnogorske pravoslavne crkve.

– U Crnoj Gori je došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjernike. Arhijerejski sabor SPC konstatovao je da u savremenoj Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće “crnogorske pravoslavne crkve”, kao i prijetnje uništenja određenih mjesta molitvenog poklonjenja – saopštio je Sinod ruske crkve.

Takođe, kako prenosi TV Hram, izražava se zabrinutost i povodom nastupa predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na stranačkom skupu u Nikšiću 8. juna, tokom kojeg je izrazio namjeru da ostvari “obnovu crnogorske autokefalne crkve”.

– Sa zabrinutošću sagledavajući poslednje inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da prekinu diskriminaciju i podrivanje jedinstva SPC, dižemo glas u njenu zaštitu, da vide duhovne tradicije, koje sežu ka Svetom Savi, viševjekovnom osnovu, na kom su sazdani crnogorska pravoslavna kultura i državnost – navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.