Svečanom akademijom u Novom Sadu obilježeno 200 godina od rođenja Branka Radičevića

0

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu Svečanom akademijom je obeleženo 200 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića.

Povodom velikog jubileja govorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno i predsednik Odbora za obeležavanje 200 godina rođenja velikana srpske poezije.

Mirović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ova godina u znaku ovog jubileja u čije obeležavanje su uključene mnoge nacionalne institucije, sa ciljem podsećanja na život i neprolazno delo Branka Radičevića.

„Branko je napravio svojevrsnu revoluciju sredinom 19. veka, kada je posle decenija bitisanja starog srpskog pesništva, koje je bilo pomalo učmalo i jednoznačno, uspeo da svojim nevelikim, ali snažnim delom, oživi narodni duh“, rekao je Mirović.

Predsednik pokrajinske vlade je istakao da će, između ostalog, ove godine biti realizovani brojni programi u okviru obeležavanja jubileja – Matica srpska će, nakon dve i po decenije, objaviti Sabrana dela Branka Radičevića u dva toma, dok će deo programa na Vukovom saboru u Tršiću biti posvećen Branku.

„Branko je svojim stvaralaštvom ostavio veliki trag u našoj književnosti, kulturi i istoriji i u narodnoj duši, jer, kako reče Mihiz, uvek će se u temelju našeg pesništva ukazati Brankov ugaoni kamen, a mi danas ozareni stojimo na tom čvrstom temelju kome je vreme uklesalo svaki pesnikov stih i odraz u nama za večnost“, rekao je Mirović, prenosi Sputnjik.

Besedu posvećenu Branku i njegovom delu održao je srpski pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov.

Branko Radičević rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro 1853. godine u Beču.

Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Prve stihove je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, koja, zajedno sa Stražilovom, zauzima posebno mesto utemeljeno u njegovoj poeziji i poemi „Đački rastanak“, jednom od njegovih najpoznatijih dela.

Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića bio je najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i članovi Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Vojske Srbije, predsednik Matice srpske, predstavnici gradova i opština, predstavnici udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, đaci novosadskih škola i druge zvanice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.