Sve više laboratorija za uzgoj marihuane u Crnoj Gori

0

Saopštenje Uprave policije da je kod Ž.B. iz Berana, u selu Dragosava na Polici, pronađen zasad marihuane, ne bi djelovalo posebno zanimljivo, da se u drugom dijelu nije moglo pročitati nešto mnogo važnije od toga, a to je da je ovaj Beranac posjedovao laboratoriju za vještački uzgoj i preradu ove biljke, piše Portal RTCG.

Dobro obaviješteni sagovornik tog medija objasnio je da je to moderni trend i da je posebno zastupljen u zapadnoevropskim državama, ali da, eto, i u tom pogledu idemo barabar sa Evropom.

Skank je, kako objašnjava, droga koja sadrži koncentrovanu marihuanu. Njen cvijet ima visok procent psihoaktivne supstance. Uzgajanje skanka jeste zahtjevno i skupo, jer traži zagrijevanje jakim sijalicama i ventilaciju, ali je prosto, jer se pravila mogu uzeti sa interneta.

“Ta oprema nije ni malo jeftina, ali se očigledno isplati. Vještački pravljena marihuana može da ima pet berbi godišnje i zato je skank veoma isplativ. Pri tome su mnogo jače koncentracije opijata u takvoj, nego u prirodno proizvedenoj mariuani”, kazao je sagovornik Portala RTCG.

Još veće iznenađenje sačekaće vas ako na guglu ukucate “mariuana, vještačka proizvodnja”, kada će vam kao rezultat na raznim sajtovima izaći ponude za malene ili veće vještačke bašte koje se dostavljaju na kućnu adresu – svi djelovi pojedinačno, “osim supstrata”.

Tako je još jednom aktuelizovano pitanje, ne više da li je, već koliko je proizvodnja marihuane rasprostranjena u Crnoj Gori.

Portal RTCG pisao je prošle godine o tome kako je policija za kratko vrijeme otkrila čak devet zasada marihuane u našoj državi, koji su se kretali od nekoliko desetina, do nekoliko hiljada stabljika, što jasno govori da ovaj vid krijumčarenja u Crnoj Gori nije slučajan, ali još uvijek ne tako ozbiljan kao u nekim susjednim državama.

Podgorička policija je prije tri godine u mjestu Rvaši kod Cetinja otkrila plantažu sa tri hiljade i sedamsto stabljika, što je do sada najveći zasad u Crnoj Gori.

Tada je objašnjeno da bi osumnjičeni od zaplijenjene marihuane, da je stigao do jeseni da je obradi i “požanje”, dobio višemilionski iznos novca, a zapljenom je spriječeno da droga bude krijumčarena kako na teritoriji Crne Gore, tako i prema zemljama regiona.

Slučaj iz Rvaša nije usamljen, jer su službenici Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga Uprave policije prije toga sa kolegama iz ostalih organizacionih jedinica UP otkrili još osam mini-plantaža marihuane sa manjim brojem sadnica kanabisa.

Nije zaboravljeno kako je policija prije nekoliko godina zasad marihuane otkrila i u Andrijevici.

Iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga su nakon toga kazali da su pojačali kontrolu, da se ne bi dogodilo da ovaj vid krijumčarenja uzme maha kao u susjednoj Albaniji, gdje se suočavaju sa masovnom proizvodnjom cijelih teritorija zemlje, na otvorenom.

Odavno je poznata činjenica da Albanija važi za najvećeg proizvođača marihuane u Evropi i drugog u svijetu, dok je Crna Gora u švercerskom i kriminalnom lancu jedna od značajnijih država za tranzit ove droge.

U susjednoj Albaniji gajenje marihuane i na otvorenom U susjednoj Albaniji gajenje marihuane i na otvorenom

Droga je do sada uglavnom preko Luke Bar švercovana do Italije, i dalje prema tržištu u zapadnoj Evropi, sve do Skandinavije, gdje je njena cijena dostizala najveće iznose.

Prema dobro obaviještenom izvoru u oblasti Lazaret, poznatoj pod nazivom albanska Kolumbija, godišnje se proizvodilo više stotina tona marihuane, poznate kao albanka, kao i modifikovane verzije kanabisa skanka.

Mada su lokalne vlasti u Albaniji i ranije tvrdile da svake godine unište između sedamdeset i sto hiljada biljki kanabisa, jasno je da u ovoj susjednoj zemlji ima oblasti koje su u potpunosti izvan kontrole vlasti.

“Poslije pravog rata koji se više od godinu u Lazaretu vodio između policijskih snaga i paravojske narkodilera, velika polja marihuana preseljena su na područja koja su za policiju nepristupačna. Tako je uzgoj marihuana nastavljen bez ikakvih problema i u istim količinama”, kazao je taj izvor.

O kakvim razmjerama proizvodnje i šverca droge se radi, govore i podaci koje je objavila američka agencija AP. Prema ovoj ageniciji albansko selo Lazarat nosi epitet “fabrike za marihuanu” sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i “izvozom” narkotika u tržišnoj vrijednosti od nevjerovatnih četiri i po milijardi eura.

Prema podacima Ujedinjenih nacija globalna vrijednost ilegalne trgovine marihuane je 140 milijardi dolara.

Balkan je, međutim sve više ne samo područje tranzita, već i veliko tržište za marihuanu. Tako na primjer “Blic” piše da je zahvaljujući nesmetanom i jeftinom uzgajanju marihuane u Albaniji, balkansko tržište narkoticima posljednje dvije decenije prosto zatrpano albanskom „travom“.

Ona je kupovana u Tirani i Draču za 2.000 eura po kilogramu, a preprodavana u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu za 5.000 eura po kilogramu. Glavni trgovci ovom marihuanom su Albanci, Crnogorci i Srbi, koji je prodaju širom Balkana, pa i u Rumuniji.

Narkomafija godišnje samo na Balkanu proda preko 117 tona albanske marihuane. Koliko novca u vidu marihuane je u tranzitu kroz Crnu Goru i zemlje okruženja, nije lako sračunati. Ali, osim što je krijumčare u tranzitu, crnogorski državljani sve više se odlučuju i da je sami proizvode u našoj državi – juče u Rvašima, u Pljevljima, u Andrijevici, ili sada u Beranama. Ostalo je jedino pitanje da li je Beranac mogao sam sve to da radi, s obzirom da je zaposlen kao policijski službenik u Podgorici, ili je bio karika nekog lanca ili grupe.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.