Sve direktnija mimoilaženja u DPS-u: Milo i Duško ratuju oko ANB-a i Uprave policije

0

Sve je je izvjesnije da između Mila Đukanovića, predsjednika DPS-a i njegovog partijskog zamjenika Duška Markovića ima nesuglasica, oko kadrova u bezbjednosnom sektoru, a u periodu pred nama doći će do zaoštravanja odnosa. Kako je Borba već pisala, osim rata koji se vodi za potpunu prevlast nad ANB-om, koji niko od njih dvojice samostalno ne kontroliše u punom kapacitetu, tako se sukob lagano seli i ka Upravi policije, koja tek treba da izabere svog prvog čovjeka. Jasno je da Đukanović, nakon izbora za prvog čovjeka Crne Gore kao i najavljene promjene zakona koji mu daje mnogo veća ovlašćenja, neće sjedjeti skrštenih ruku, kada je u pitanju reizbor unutar bezbjednosnog sektora.

Borba za prevlast u bezbjednosnom sektoru
Da postoje određene trzavice između prva dva čovjeka DPS-a, potvrđuju i njihove izjave u poslednja dva dana.
Đukanović je poručio da je kriminal ne plaćanje poreza, i tako indirektno optužio Markovića, koji je dozvolio vlasnicima Vijesti da ne plate porez. Marković je već sjutradan, indirektno, odgovorio da će krenuti u sječu svih kadrova u bezbjednosnom sektoru, jasno aludirajući na one koji nijesu pod njegovom kontrolom.
“Nema razlike ni u tome da li porez državi ne plaća neko ko je iz medijskog ili nekog drugog biznisa. Nema razlike ni u tome da li iznudu, nekom biznismenu vrši neko sa pištoljem u ruci ili sa prijetnjom senzacionalističkim naslovnicama. Za sve to postoji jedan te isti izraz, a to je kriminal, kazao je Đukanović.
Javna je tajna da je upravo Duško Marković oprostio vlasnicima Vijesti poreski dug, koji je, kako su mediji pisali, dostigao i milion evra, a što se Đukanoviću nije dopalo.
Već sjutradan, indirektan odgovor stigao je od Markovića, koji želi da uspostavi potpunu kontrolu nad bezbjednosnim sektorom i zbog čega, u poslednje vrijeme, dolazi do mimoilaženja sa Đukanovićem.
“Želim da poručim da će direktori i rukovodstvo službi koji su u nadležnosti Vlade biti mijenjani sve dok ne nađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. A za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno ću zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat”, poručio je Marković.
Poznato je da je šef ANB-a Dejan Peruničić, odan Đukanoviću i da je Marković, koji je sa njim bio u dobrim odnosima, nekoliko puta pokušao da ga smijeni ili prinudi na povlačenje. Međutim, Peruničić, je još uvijek na toj poziciji, zahvaljujući upravo Đukanoviću.
Peruničić je odan Đukanoviću
Takođe, sadašnji v.d. direktora policije Vesko Damjanović važi za kadar Markovića, i gotovo je bio izvjesan na toj funkciji u punom mandatu, ali se u poslednje vrijeme situacija drastičlno promijenila i on sada više nije prvi favorit za to mjesto. Javnosti je malo poznata činjenica da je Enisa Baković, čovjek bez dana radnog staža u policiji, zahvaljujući Markoviću, postavljen za šefa kriminalističke policije, ali se i njegova pozicija drma, jer kadrovi Mila Đukanovića, žele potpunu prevlast nad policijom, nezadovoljni što ne kontrolišu sistem u punom kapacitetu, a i zbog nesposobnosti koja je pokazana poslednje dvije godine u radu najvažnijeg policijskog sektora, koji je prepušten totalnim amaterima.

Damjanović nije prvi favorit za šefa policije
Posebna priča je i MUP, jer je Đukanović nezadovoljan radom Mevludina Nuhodžića, koji se nije ni pojavio u zgradi Vlade, prilikom proslave izborne pobjede Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima.
Očigledno je da su Đukanović i Marković svjesni da je sada prelomni momenat da se uspostavi kontrola nad ANB-om i policijom, u svijetli najnovijih kriminalnih aktivnosti, koji su doveli Crnu Goru u najgoru bezbjednosnu poziciju u poslednje tri decenije. Zato je sve izvjesnije da će u periodu pred nama, iza kulisa, da se vodi žestoka bitka dva tabora oko osvajanja što većeg broja pozicija unutar bezbjednosnog sistema, kako na čelnim funkcijama, tako i po dubini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.