Sve češće računarske prevare: Na meti lopova svi bankomati

Sve češće računarske prevare: Na meti lopova svi bankomati

Policija je nedavno uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana zbog sumnje da su sa tri bankomata u Podgorici, Budvi i Tivtu ukrali više od 138.000 evra. Statistika Uprave policije pokazuje da je u posljednje četiri godine sa bankomata odnijeto skoro 200.000 evra i zbog toga uhapšeno 51 osoba, kazao je za Pobjedu viši policijski inspektor I klase Uprave policije u Sektoru kriminalističke policije – Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminaliteta Slaven Medenica.

Prema njegovim riječima, propisana djela shodno Krivičnom zakoniku Crne Gore su krivična djela falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje i pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava plaćanja, a takođe su zastupljena i djela oštećenje računarskih podataka i programa, kao i neovlašćeno korišćenje računara, računarskih mreža i autorskih djela i računarske prevare.

Kazne za krivična djela iz ove oblasti mogu biti novčane, ali i do 10 godina zatvora.

Kako je istakao u posljednje vrijeme aktuelne su prevare posredstvom informacionih tehnologija i računarske prevare, gdje se iskorišćava lakovjernost građana i tehnička neinformisanost. Na ovaj način kriminalci putem socijalnog inžinjeringa pokušavaju da dođu do podataka o bankovnim računima i brojevima kreditnih kartica.

Česti su slučajevi, navodi Medenica, da se prilikom onlajn trgovine ispostavi da je sajt lažan i da je kreiran samo za skidanje brojeva kreditnih kartica.

“Kada se obavlja online kupovina treba obratiti pažnju na to što se kupuje, na koji način i po kojoj cijeni. Prilikom podizanja novca sa bankomata, naročito u inostranstvu, potrebno je obratiti pažnju da li ima nešto nalijepljeno na samim bankomatima, a posebno je važno – oprezno treba davati svoje lične podatke i pin kod lične kartice. Apelujem na građane da nikad ne daju pin kodove svojih kartica drugim osobama prilikom raznih vrsta naplata jer zbog sigurnosti te brojeve trebaju uvijek lično unositi”, rekao je on.

Medenica ističe da su na meti lopova svi bankomati, ali da su se kao izvršioci ovih kričnih djela najčešće javljali strani državljani.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *