Švajcarski model igranja Lige šampiona biće predstavljen klubovima

0

Sadašnji format Lige šampiona, koji gledamo od njenog formiranja prije nepune tri decenije, mogao bi uskoro da se zamijeni tzv. švajcarskim modelom koji će danas biti predstavljen klubovima.

Ovaj format bi trebalo da stupi na snagu 2024. godine, a za razliku od aktuelnog bio bi mnogo dinamičniji i ne bi podrazumijevao grupnu fazu, koja je zaživjela u aktuelnom.

Informaciju da se radi na tome da za tri i po godine Liga šampiona “obuče novo ruho” potvrdio je zamjenik sekretara UEFA Đorđo Marketi i predsjednik Juventusa Andrea Anjeli.

Nakon što bude ovaj format bude danas predstavljen klubovima, sledeći važan datum biće 20. april kada je zakazan sledeći Kongres UEFA, a sve će biti potvrđeno na Izvršnom komitetu Evropske konfederacije.

Ljubitelje fudbala interesuje kako to funkcioniše.

 

Kako što smo rekli, klubovi ukoliko zaživi ovaj predlog neće biti podijeljeni u grupne faze, već bi u prvoj fazi svaki tim igrao protiv 10 rivala, koje bi dobio na žrijebu pre početka takmičenja.

U nokaut fazu bi, umjesto dosadašnjih 16, išlo osam klubova, dok bi se klubovi rangirani između osmog i 24. mjesta takmičili u plej-ofu za tzv. klasičnu osminu finala.

Ovaj format bi uključivao 36 umjesto dosadašnja 32 kluba i bio bi daleko dinamičniji, ali i sa prilično zgusnutijim rasporedom nego do sada.

A učestalost utakmica u kombinaciji sa obavezama klubova u ostalim takmičenjima dodatno bi se odrazila na povrede fudbalera.

Sačekajmo prvo reakcije klubova dok polako stavljamo zaborav format koji je bio na snazi od 1993. godine.

(Sportske net)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.