Švajcarci rastužili Džaku i Šaćirija: Zabranili gestikuliranje dvoglavog orla!

0

Kako se bliži Svjetsko prvenstvo u Kataru, sve više u fokusu švajcarske javnosti nalazi se utakmica sa Srbijom, koja će biti odigrana 2. decembra u Dohi i koja bi, s obzirom na to da se radi o poslednjem kolu u grupi G, mogla da bude odlučujuća po pitanju plasmana u nokaut fazu takmičenja.

Prije četiri godine u Kalinjingradu bilo je pravo „ratno stanje“ na terenu i tribinama, zbog ispada Džerdana Šaćirija i Granita Džake, koji su prilikom radovanja direktno provocirali srpske navijače isticanjem albanskog dvoglavog orla.

Dvojica igrača su se našla pred osudom švajcarske javnosti zbog toga što su se golove reprezentacije slavili simbolima druge zemlje i tako su direktno provocirali protivnika i navijače.

– Svjetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugom. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke. Želimo da zastupamo naše vrijednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru – rekao je direktor reprezentacije Pjerluiđi Tami i dodao:

– Ne bi trebalo da postoje riječi, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni – dodao je Tami.

Pored Švajcarske i Srbije, u grupi G se nalaze još i Brazil i Kamerun.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.