“Sva otvorena pitanja i nerazumijevanja rješavati dijalogom“

1

Crna Gora mora svakome dozvoliti demokratsko pravo na različit stav ali su neprihvatljive sve aktivnosti kojima se omalovažavaju osnovni atributi države ili dovodi u pitanje njen građanski i multietnički karakter, kazala je predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Ona je danas razgovarala sa specijalnom izaslanicom ministra vanjskih poslova Češke za Zapadni Balkan Janinom Hrebičkovom.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predsjednica SDP je naglasila potrebu da se sva otvorena pitanja i nerazumijevanja rješavaju dijalogom.

Vuksanović-Stanković je ukazala na nesporno pravo države da svoje unutrašnje odnose u bilo kojoj oblasti suvereno uređuje bez bilo čijeg miješanja sa strane.

“Crna Gora mora svakome dozvoliti demokratsko pravo na različit stav ali su s druge strane neprihvatljive sve one aktivnosti kojima se omalovažavaju osnovni atributi države ili dovodi u pitanje njen građanski i multietnički karakter”, rekla je ona.

Predsjednica SDP je zahvalila na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na njenom putu ka EU, izražavajući očekivanje da će u novoj fazi integracija to partnerstvo biti dodatno osnaženo.

“Svjedoci smo da poslije dužeg perioda politika proširenja ponovo dolazi u fokus političkih centara EU, što je dobra prilika da se obezbijedi nova dinamika i snažniji zamah ovom procesu, koji je u posljednje vrijeme u stagnaciji”, rekla je Vuksanović-Stanković.

To je, kako je ocijenila, zbog dešavanja u Uniji, a posebno zbog nedostatka političke volje za stvarnim reformama u samim zemljama regiona.

Vuksanović-Stanković je navela da Crna Gora mora mnogo brže da usvaja evropske standarde, jača vladavinu prava, da sprovodi a ne da simulira reforme, jer će jedino tako suštinski jačati kredibilitet integracionog procesa.

“U suprotnom, bićemo suočeni sa izazovom oživljavanja opasnih nacionalističkih politika koje, nažalost, još uvijek pokazuju svoju vitalnost u raznim djelovima regiona Zapadnog Balkana, prijeteći njegovoj ponovnoj destabilizaciji”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

1 Comment
  1. Vladimir komentariše

    Ne damo svetinje Marice!!! Pozdravi Ivicu. Ko vjeruje da si ti opozicionar vjeruje i u Deda mraza.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.