Sutkinja Upravnog suda dobila dva stana u razmaku od par mjeseci, jedan na poklon drugi pod povoljnim uslovima

0

Sutkinja Upravnog suda i članica Sudskog savjeta Ana Perović Vojinović nije se odrekla stana pod povlašćenim uslovima, iako je u međuvremenu dobila stan na poklon.

Oba stana založila je kao garant za dva stambena kredita u ukupnom iznosu od 162.928 eura.

To se može vidjeti iz izvještaja o imovini i prihodima Perović Vojinović. Promjene nepokretne imovine sutkinja je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), ali i Uprave za nekretnine (UZN).

Perović Vojinović je odgovorila „Vijestima“ da je tačno da je na poklon dobila stan u februaru 2020, a nakon toga, u junu, ključeve za stan u zgradi sudstva.

“Stan, za koji sam pravo otkupa ostvarila putem konačne odluke iz 2019, i koje pravo mi je omogućeno da realizujem kupovinom nakon godinu i četiri mjeseca, je pravo iz rada i po osnovu rada. Mišljenja sam, budući da se radi o ličnom i neotuđivom pravu, da mogu razmišljati da eventualno vratim poklonodavcu nepokretnost koja je predmet ugovora o poklonu, jer sam već stambeno obezbijeđena od poslodavca“, odgovorila je sutkinja.

Kazala je i da je o pitanjima „Vijesti“ informisala i Sudski savjet.

“I ističem da ću, u najkraćem roku, podnijeti Komisiji za etički kodeks sudija inicijativu opredijeljenu vašim pitanjem te zatražiti mišljenje da li u ovoj situaciji ima povrede Etičkog kodeksa“, kazala je Perović Vojinović.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je etično da Perović Vojinović preuzme ključeve od stana pod povlašćenim uslovima, ako je nekoliko mjeseci ranije dobila stan na poklon, iz Sudskog savjeta odgovaraju da nije imala riješeno pitanje u trenutku finalizovanja rang-liste.

“Sutkinji Upravnog suda Ani Perović Vojinović utvrđeno pravo na kupovinu stana u Podgorici u objektu UP 12 DUP „Konik – Stari aerodrom“ izmjene i dopune na kat.parceli broj 2090/1560 upisan u list nepokretnosti 7885 KO Podgorica III – stan projektovane površine 99,54 metra kvadratna. U momentu donošenja navedene odluke sutkinja Perović Vojinović shodno Pravilniku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija, ispunjavala je sve zakonom predviđene uslove za rješavanje stambenog pitanja, pa i uslov koji se odnosi na neposjedovanje nepokretnosti u svom vlasništvu“, odgovorili su.

Sudski savjet objavio je krajem januara 2019. rang-listu sudija koji su dobili stanove u zgradi za zaposlene u sudstvu u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Na listi je i sutkinja Perović Vojinović. Cijena kvadrata u toj zgradi iznosila je 629,64 eura. Ključevi su uručeni u maju ove godine.

Prema podacima ASK, članica Sudskog savjeta je dobila je u zgradi sudstva stan od 101 metar kadratni, ali i garažno mjesto.

Perović Vojinović je napomenula i da su ugovori o kupoprodaji stana za zgradu sudstva zaključivani sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju – Podgorica.

“Po redosljedu koji je određivalo ovo pravno lice, u kom cilju sam takođe po njihovom nalogu, bila dužna obezbijediti i uplatiti novčana sredstva za isplatu kupoprodajne cijene i koja sam u konkretnom obezbijedila putem kreditnih sredstava od banke, kako je to i navedeno u mom imovinskom kartonu“, kazale je sutkinja Upravnog suda.

Perović Vojinović je oba stana početkom jula opteretila hipotekom i to za dva stambena kredita – 74.283,80 i 88.645,79 eura.

Kredite otplaćuje u ratama od po 240 eura.

Sutkinja je, stoji u izvještajima o imovini i prihodima, u januaru 2017. podigla stambeni kredit od 121.000 eura, koji otplaćuje u ratama od 1.268 eura.

Prema podacima ASK, plata Perović Vojinović je tokom prošle godine iznosila od 1.358 do 1.823 eura, dok je iz Sudskog savjeta primala naknadu u iznosu od 612 eura. Tokom godine je prihodovala i oko 2.500 eura za rad u komisijama Sudskog savjeta, ali i dodatnih 1.600 eura navela je kao prihod od ustanove i privrednog društva.

U godišnjem izvještaju o imovini i prihodima za 2019, Perović Vojinović navela je i da je njen suprug Zajo Vojinović primao platu od nešto više od 1.000 eura. On je vlasnik i stana od 89 metara kvadratnih, a supružnici su na tekućim računima imali nešto više od 4.500 eura na kraju prošle godine.

“Vijesti” su nedavno objavile da stanove koje su dobili po povoljnim uslovima, pojedini zaposleni u podgoričkim sudovima ovih dana nude na prodaju, neki po cijeni čak i dvostruko većoj od one koju su platili prije samo četiri mjeseca.

Sudije i službenici podgoričkih sudova sredinom maja dobili su ključeve za stanove u zgradi na Starom aerodromu. Stanove su kupili po mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na građane, a već od sredine juna počeli da oglašavaju njihovu prodaju i to po tržišnim cijenama. Sada ih neki od njih prodaju za više od 1.000 eura po kvadratu.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.