Šušić za BORBU o inicijativi gradonačelnice Sarajeva: Aktuelizacija teme Srebrenice odgovara samo onim snagama koje su odgovorne za ono što se tamo dogodilo!

0

Odbornik Nove srpske demokratije Mitar Šušić reagovao je za Borbu povodom poziva gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da svi „Sarajevu prijateljski gradovi podrže Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, a među kojima je i Podgorica.

Šušić je za Borbu ocijenio da je ovo izjava koja iako je upućena gradonačelnicima zemalja regiona ima neku unutrašnju političku upotrebu u Sarajevu.

„U svakom slučaju aktuelizacija ove teme svakog puta kada su građani orijentisani na budućnost i na bolji život odgovara samo nekim snagama prošlosti koje su u konačnom odgovorne za ono što se dogodilo ne samo u Srebrenici nego i na svim prostorima bivše Jugoslavije gdje su se dešavali brojni zločini“, zaključio je Šušić za Borbu.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je poziv za 49 prijateljskih i pobratimskih gradova Sarajeva da podrže Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, među kojima je i Podgorica.

„Uvaženim kolegama gradonačelnicima, svima nama koji bezrezervno tragamo za istinom, pravdom i mirom, ovo je moralna, ljudska i profesionalna odgovornost. Solidarnost naših prijatelja širom regije, Evrope i svijeta, bila je svjetionik nade u najmračnijim trenucima u historiji Sarajeva. Potrebna nam je ponovo!“, navela je ona.

Kako je kazala, Rezolucija o genocidu u Srebrenici svjedoči zajedničkoj predanosti istini, pravdi i sjećanju.

„O ovoj će se Rezoluciji raspravljati na sljedećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u maju mjesecu. Kao ponosna Sarajka, Bosanka, gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, pozivam vas da podržite Rezoluciju! Zajedno možemo osigurati da se glasovi žrtava čuju i da pravda ponovo pobijedi zlo!“, zaključila je Karić.

Poziv Karić na mreži X je komentarisao Vladan Arsović, odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada, kao i odbornik SD-a Miloš Mašković.

„Pozivamo gradsku upravu na čelu sa Oliverom Injac da potvrdno odgovori na inicijativu grada pobratima Sarajeva i da svi zajedno podržimo Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici. Nadamo se da se neće voditi primjerom Milojka Spajića koji nije imao konkretan odgovor na ovo pitanje“, naveo je Arsović.

Mašković je takođe kazao da Podgorica treba da podrži Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

„Vjerujem da će gradonačelnica, ali i predsjednica Skupštine Glavnog grada na ovaj način pokazati da smo svjesni važnosti solidarnosti i zajedničkog djelovanja u promovisanju istine, pravde i mira“, saopštio je on.

Razumijemo, kako kaže, moralnu, ljudsku i profesionalnu odgovornost koju ovaj poziv nosi, zbog čega, dodaje Mašković, snažno podržavamo inicijativu gradonačelnice Sarajeva, Benjamina Karić, da se pridružimo i podržimo Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

„Ovo je prilika da kao pobratimski gradovi stanemo rame uz rame u sjećanju na žrtve i u borbi protiv zaborava, čime potvrđujemo našu predanost zajedničkim vrijednostima i pravdi. Očekujemo da će naša podrška biti još jedan korak naprijed ka izgradnji trajnog mira i boljeg svijeta za sve nas“, naveo je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.