Šušić: Odluka Ustavnog suda o zastupniku poražavajuća

0

Odluka Ustavnog suda da ne razmatra ustavnost odluke o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava je poražavajuća, smatra advokat Mitar Šušić.

Predlog sudija izvjestioca nije dobio potrebnu većinu, i to, po mišljenju Šušića, znači da će se sad odrediti drugi sudija izvjestilac koji će izraditi odluku u skladu sa onim što je mišljenje većine.

„Da Ustavni sud koji bi u sebi trebao da kuplja neke od najboljih pravnika u državi preglasavanjem sudija izvjestioca stavlja pod tepih jednu ovakvu temu faktički, ne doprinosi ni pravnoj sigurnosti, ni zaštiti ustavnosti i zakonitosti u zemlji“, rekao je Šušić za Radio Crne Gore.

„Ustavni sud bio je u obavezi da odluku o odluci vlade donese blagovremeno, odnosno prije nego što je ta odluka proizvela pravne posljedice“, zaključio je Šušić.

Podsjetimo, Valentina Pavličić podnijela je tužbu upravnom sudu radi poništavanja vladinog rješenja o prestanku njenog mandata zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom, zbog, kako je navela, bitne povrede odredbi upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava.

Ustavni sud na sjednici 23. januara jednoglasno je odlučio da prioritetno razmotri vladinu odluku.

Ipak, na današnjoj sjednici, većinom glasova, sudije su odbile predlog sudija izvjestioca za ocjenu stavnosti vladine odluke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.