Sumnjaju da je stečena kriminalom: Privremeno blokirana imovina vrijedna 63 miliona evra

0

Institut oduzimanja imovine stečene kriminalom, koji se u Crnoj Gori primjenjuje nekoliko godina, veoma je važan u postupcima koji se vode protiv onih koji su počinili neko krivično djelo i njegova primjena doprinijela je smanjenju kriminaliteta u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za Novu M predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović. Napominje, međutim, da se mora povesti računa o oduzetoj imovini kako ne bi pretrpjela velike štete.

Prema poslednjim podacima Višeg suda u protekloj godini ovaj sud privremeno je blokirao 63,8 miliona evra vrijednu imovinu za koju se sumnja da je stecena kriminalom. Procjenjuje se i da je od formiranja Specijalnog drzavnog tuzilastva blokirana ogromna imovina stečena kriminalom u vrijednosti od oko 100 miliona evra. Prema riječima predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića primjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom donijela je značajne benefite benefite:

“To već funkcioniše neko vrijeme,znate svaki početak je težak i ja sam bio angažovan u predmetima kada je donesen taj zakon iz ličnog iskustva znam kada su se zaposlena lica teže snalazila međutim kako je vrijeme odmicalo taj organ djeluje na jedan kvaliteniji način već se više vodi računa o stvarima pokretnim i nepokretnim koje su oduzete od lica protiv kojih se vodi postupak i ja se nadam da će u nekoj bližoj budućnosti takva jedna dinamika obavljati na najkvaliteniji mogući način. “

Begović ističe da država u slučaju oduzete imovine mora voditi računa kako ne bi pretrpjela štetu:

“Nadležni državni organ je dužan da sa pažnjom dobrog domaćina vodi računa o svim stvarima pokretnim i nepokretnim koje su oduzete i u odnosu na koja se vodi taj jedan postupak, nadam se kao što i rekoh da će to biti na pravi način zaista i definisano.”

Ranijih godina,kaže Begović ta imovina se nije na najbolji način čuvala.

“Moram reći da su vođeni neki postupci, da su neka lica oslobođena odnosno da je taj postupak obustavljen i da su te oduzete stvari morale biti vraćene tim licima protiv kojih je vođen postupak to je bilo unatrag nekoliko godina i znam da su podnošene tužbe za naknadu štete jer je puno pokretnih i nepokretnih stvari a pogotovo poketnih kao što su recimo plovila, građevinske mašine, vozila, tokom boravka kod državnog organa u velikoj mjeri da ne kažem oštećen ili uništen pa je država morala plaćati štetu licima protiv kojih je vođen taj postupak. “

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.