Sumnja se na likvidaciju: Agent CIA koji je bio krtica u Rusiji nestao u Crnoj Gori!

Sumnja se na likvidaciju: Agent CIA koji je bio krtica u Rusiji nestao u Crnoj Gori!

Agentu CIA Olegu Smolenkovu, koji je bio “krtica” američke službe u Kremlju, svaki trag gubi se u Crnoj Gori.

U tajnoj misiji 2017. SAD su povukle iz Rusije svoju krticu koja je radila u ruskoj vladi, otkriva CNN pozivajući na nekoliko anonimnih zvaničnika Bijele kuće, prenosi Kurir.

Špijun je, navodno, sklonjen u Crnu Goru, gdje mu se međutim gubi svaki trag. CNN tvrdi daje on bio važan za američke obavještajne službe jer je, iako nije bio u neposrednoj blizini Vladimira Putina, mogao da dostavlja fotografije dokumenata koji su bili na stolu ruskog lidera, prenosi beogradski dnevnik.

Prema izvorima CNN-a taj tajni izvor dostavljao je informacije duže od jedne decenije, a iz Moskve je sklonjen zbog opasnosti da bi ga mogao razotkriti lično predsjednik Donald Tramp.

Špijun je povučen nakon što su u maju 2017. Bijelu kuću posjetili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ambasador Sergej Kisljak.

Portparolka CIA Britani Bramel rekla je da se radi “o pogrešnim nagađanjima”, dok je portparol bivšeg direktora CIA, a sada državnog sekretara Majka Pompea, odbio da komentariše slučaj.

Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam izjavila je da izvještavanje iz CNN netačno i da “dovodi živote u opasnost, dok se njenom kolegi iz Kremlja Dmitriju Peskovu slučaj ocenio kao gledanje filma “Petparačke priče”.

Peskov je, nakon što su ruski mediji otkrili da se krtica zove Oleg Smolenkov, potvrdio njegovo postojanje.

On je, prenosi Kurir, rekao da je Smolenkov otpušten iz službe prije nekoliko godina, kao i da nikada nije imao kontakt sa ruskim predsjednikom.

Smolenkov je prije 2010. radio u ruskoj ambasadi u Vašingtonu, a posle i u vladinoj kancelariji, prije nego što je postao državni savjetnik treće klase u Moskvi. Sa ženom i troje djece otišao je 4. jula 2017. na odmor u Crnu Goru, gdje su svi nestali bez traga.

Policija istražuje njihov nestanak kao moguće ubistvo. Šef Bijele kuće Donald Tramp izjavio je da o aferi koju je otkrio CNN ništa ne zna.

“Što se mene tiče, u redu je šta god da je CIA odgovorila. Ja ne znam ništa”, rekao je Tramp, prenosi Kurir.

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *