Suđenje teroristima OVK: Tači se pozvao na alibi za ratne zločine na KiM i Albaniji

0

Bivši vođa terorističe OVK Hašim Tači pozvao se danas preko advokata na alibi u odbrani od optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji (Kim) i u Albaniji 1998. i 1999. godine pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Zajedno sa Tačijem, za zlojdela nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su još Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi su u vrijeme zločina bili članovi Glavnog štaba OVK, a potom, od marta 1999. i čelnici „privremene vlade Kosova“, prenosi Kosovo Online.

Unakrsno ispitujući svjedoka Bisljima Zirapija, Tačijev advokat Luka Mišetić sugerisao je da njegov klijent nije bio na KiM od novembra 1998. do marta 1999. godine, kada je po optužnici OVK počinila većinu zločina.

Zirapi, tadašnji načelnik GŠ OVK, odgovorio je da Tačija u to vrijeme nije video na KiM.

Svjedok je potvrdio i da je Tači, kao politički lider OVK, tada u inostranstvu pregovarao sa stranim diplomatama.

Zirapi je kao tačno prihvatio i da se Tači u tom periodu nije miješao u vojna pitanja na KiM.

Tači, po Zirapiju, u to vrijeme nije odgovarao njemu, kao načelniku GŠ OVK, već direktno komandantu tog štaba Azemu Sulji, koji je bio u Albaniji.

– Tači nije naređivao vama, ni vi Tačiju – sugerisao je branilac Mišetić.

– Upravo tako – odgovorio je svjedok.

Zirapi je potvrdio i da su se regionalni komandanti OVK, s proleća 1999, protivili sporazumu iz Rambujea u strahu da će izgubiti moć zbog odredbe o raspuštanju OVK.

Na zasjedanju GŠ OVK u martu 1999, Tači je, po svjedoku, te zapovjednike privolio da sporazum prihvate, pošto im je prenio obećanje američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt da će NATO bombardovati Srbiju „ako Albanci prihvate, a Srbi odbiju sporazum“.

Tači je tada rekao i da će referendum o nezavisnosti Kosova biti održan za tri godine, a da će OVK biti pretvorena u „nacionalnu gardu“.

Zirap će u ponedeljak, 8. jula, nastaviti da odgovara na pitanja Tačijeve odbrane.

U međuvremenu, sudije će do kraja današnjeg zasjedanja saslušati zaštićenog svjedoka optužbe WO4445.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.