Suđenje Šarcu za udes kod Gintaša: Ne zna se ko je prošao kroz crveno

2

Pred Višim sudom u Podgorici juče je vještak saobraćajne struke Goran Čarapić branio svoj nalaz i mišljenje u predmetu saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Valentina Gazdić (29) 9. juna 2019. godine na raskrsnici u blizini Gintaša u Podgorici, pišu Dnevne novine.

Vještačenjem je utvrđeno da je okrivljeni za izazivanje saobraćajne nesreće Dejan Šarac upravljao vozilom “mercedes” brzinom ne manjom od 109,98 km/h, dok se pokojna oštećena kretala vozilom “polo” brzinom od 27 km/h.

Vještak nije mogao da utvrdi da li je pokojna oštećena prošla kroz crveno ili su eventualno oba vozila prošla dok je na semaforu bilo crveno svijetlo.

Kako je naveo, to može samo da se pretpostavlja, a sigurne tvrdnje bi se mogle iznositi u slučaju postojanja video-zapisa sa lica mjesta.

“Do uključenja crvenog svijetla za smjer kretanja vozila ‘mercedes’ proteklo je devet sekundi a za tih devet sekundi za smjer kretanja vozila ‘polo’ uključeno je crveno svijetlo. Ne isključujem mogućnost da je vozilo ‘polo’ moglo ući u raskrsnicu i za vrijeme trajanja crvenog signala. Ne mogu dati pouzdan odgovor bez videonadzora, uprkos ostalim tragovima. Međutim, postoji interval kada je za oba vozila uključen crveni signal i on traje 37 sekundi. Ne isključujem mogućnost da su oba vozila ušla u raskrsnicu kada su bila upaljena crvena svijetla na semaforu”, naveo je u odgovorima na pitanje stranaka vještak Čarapić.

Ono što sa sigurnošću tvrdi vještak je da se vozilo “polo” prethodno kretalo Ulicom bratstva i jedinstva i skretalo ulijevo prema Bulevaru Save Kovačevića.

“Nastanak opasne situacije je skretanje vozila ‘polo’ i zalaženje u kolovoznu traku kretanja vozila ‘mercedes’ kada postoji kratka udaljenost. U tom slučaju lijevi pokazivač pravca na vozilu ‘polo’ ne bi imao uticaja na tok i dinamiku nesreće”, zaključio je vještak.

On je dodao da je vozač vozila ‘polo’ bio u obavezi da propusti vozilo ‘mercedes’ koje mu je nailazilo sa desne strane.

Na ovu konstataciju prigovorila je punomoćnica oštećene porodice Gazdić, advokatica Tijana Živković, navodeći da se optuženi kretao brzinom od najmanje 110 km/h, što je više od duplo od dozvoljenog, a naročito je bitno uzeti u obzir da je vozio pod dejstvom kokaina.

Branilac optuženog Šarca, advokat Hamid Ganjola, između ostalog, prigovorio je jer je vještak “svoj nalaz u dijelu smjera kretanja vozila ‘polo’ dao na osnovu pretpostavki, jer je i sam potvrdio da nije rađen vanredni tehnički pregled, nijesu skinute žarulje sa vozila da bi se moglo utvrditi je li bio uključen lijevi pokazivač pravca”.

Na to je vještak Čarapić kazao da se vanrednim tehničkim pregledom ne bi mogla utvrditi tehnička ispravnost vozila neposredno prije i u trenutku nastanka nezgode.

Suđenje se nastavlja 29. marta, za kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Gazdić je u nesreći zadobila teške povrede, od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore.

2 Comments
  1. Bijeli komentariše

    Kakva olos ovaj vjestak

  2. mt komentariše

    A jel vozac bio drogiran moze li se to utvrditi iz nalaza uzetih , uskoro nece ni to moci

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.