Suđenje Migu Stijepoviću odloženo na neodređeno

Suđenje Migu Stijepoviću odloženo na neodređeno

Razmatranje optužnice protiv Duška Kneževića i još šest osoba zbog pranja novca i stvaranja kriminalne organizacije, među kojima je i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović juče je odgođeno na neodređeno.

Ročište je odgođeno jer je advokat Zdravko Đukanović, koji zastupa Kneževića tražio izuzeće vijeća sudije Radomira Ivanovića, predsjednika Višeg suda Borisa Savića i specijalne tužiteljke Lidije Vukčević.

Osim Knežvića i Stijepovića, na optužnici su bivši potpredsjednik Odbora direktora u Atlas banci Branislav Todorović, bivši službenici te banke Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović, zaposleni u Atlas grupi Tomica Knežević.

Stijepoviću se stavlja na teret pranje novca, dok su ostali optuženi i za stvaranje kriminalne organizacije. Prema navodima iz optužnice, novac koji je stican iz prljavih poslova stavljan je u legalne tokove, a onda su ga koristili kao depozit za kredite koje su podizali članove grupe u Atlas i Invest banci Montenegro. Novac je na kraju završavao u ruke Kneževića.

“On je za sebe odredio ulogu organizatora, davao je uputstva članovima koji su izvršavali konverziju novca, a potom mu ga predavali”, piše u optužnici.

O ovim nezakonitostima svjedočio je Kneževićev saradnik, šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović kojem je dodijeljen status svjedoka saradnika. Rašović je prihvatio prijedlog Kneževića da obavlja funkciju ovlašćenog lica u preduzećima koja su formirana ili će biti formirana zbog realizacije kriminalnog plan a, podiže novac i predaje ga organizatoru, navodi se u optužnici.

Optuženi Tomica Knežević, prema aktu tužilaštva, prihvatio je da novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti – nezakonitog poslovanja pravnih lica podiže sa njihovih računa i predaje ga organizatoru kriminalne organizacije.

Todorović je, prema sumnjama istražitelja, prihvatio da prenosi odluke i uputstva koja je dobijao od Duška Kneževića drugim članovima organizacije o radnjama koje treba da preduzmu u vezi sa konverzijom i prenosom novca, radi stavljanja u legalne tokove.

U optužnici se navodi i da je Šljivančanin od februara 2016. godine do 12. oktobra 2019. u Podgorici, radi realizacije kriminalnog plana konvertovao 110.000 dolara iako je znao da je najmanje 62.070 pribavljeno kriminalnom djelatnošću.

Stijepović je, kako se navodi u optužnici, tražio od Duška Kneževića da novac zamijeni u eure, nakon čega je Knežević 12. oktobra 2016. godine radi realizacije kriminalnog plana dao uputstva Rašoviću da od Stijepovića preuzme 110.000 dolara i odnese ih u Atlas banku.

“Rašović je 97.500 eura predao Dušku Kneževiću koji je zatim u svojoj porodičnoj kući od tog novca predao Slavoljubu Stijepoviću 47.500 eura. Taj novac je Slavoljub predao Spasu Popoviću, predsjedniku Odbora DPS-a Golubovci, a koji je podijeljen aktivistima DPS-a Zeta za operativne troškove rada mjesnih odbora i troškove aktivista u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore u oktobru 2016. godine”, piše u optužnici.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *