Suđenje Čađenoviću odloženo, u Vijeću falilo sudija

0

Suđenje bivšem specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici. Razlog odlaganja je što je ovim ročištem predsjedavala samo sudija Nada Rabrenović.

Na to je ukazao specijalni državni tužilac Miloš Šoškić, koji se pozvao na Zakon o krivičnom postupku, po kojem za ovakav predmet mora da sudi vijeće, koje je sastavljeno od troje sudija.

Advokati odbrane su bili saglasni sa tim. Odbrana je ukazala i na odluke Ustavnog suda vezano za neosnovan pritvor u kojem se nalazi Čađenović.

Advokat Lazar Aković je podsjetio da se Čađenović nalazi skoro 19 mjeseci u pritvoru i podsjetio da mu za sve to vrijeme još suđenje nije počelo, pa čak ni danas.

On je podsjetio na ranije spajanje postupka protiv Saše Čađenovića sa postupkom protiv Radoja Zvicera i grupe i zatim na razdvajanje. Ukazao je da odbrana smatra da se, s obzirom na to da Čađenović još nije iznio ni odbranu, ovdje radi o opstrukciji.

Advokati su predložili da se ukine pritvor i zamjeni nekom od mjera nadzora. Međutim, kako sudija nije obezbjedila vijeće, o ovom zahtjevu odlučiće vanraspravno vijeće.

Ustavni sud Crne Gore usvojio je u maju žalbu na rješenje o produženju pritvora specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću. To nije prva ovakva odluka Ustavnog suda. I u ranijoj odluci stav te ustanove je bio da su Čađenoviću povrijeđena prava.

Čađenović je pred SDT-om negirao veze sa kavačkim klanom.

On je ukazao da je posao tužioca obavljao 20 godina u skladu sa zakonom i ovlašćenjima zbog čega iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, kojim optužuje Duška Roganovića bez pokrića, nije mogao prihvatiti kao dokaz i pokrenuti krivični postupak.

Čađenović je naveo da ne poznaje Radoja Zvicera ni Duška Roganovića, ali zna da se imena ovih ljudi nalaze na optužnici za otmicu i ubistvo Mila Radulovića koju je on podigao.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.