Sud odbija predloge odbrane: Ne interesuje ih je li Sinđelić uračunljiv, saslušaće Paju

0

Vijeće Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše odbilo je skoro sve predloge advokata odbrane u vezi sa izvođenjem određenih dokaza u slučaju pokušaja terorizma 16. oktobra 2016. godine. To, između ostalog, znači da se neće raditi psihijatrijsko vještačenje svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Sud je prihvatio da se sasluša Mirko Velimirović.
“Tokom tri mjeseca svjedočenja on nije pokazao da nije u stanju da iznese svoja saznanja. ZKP Crne Gore, za razliku od ZKP-a Srbije ne predviđa psihijatrijsko vještačenje svjedoka. Iskaz svjedoka cijeniće se samo u skladu s izvedenim dokazima”, objasnila je Mugoša.
Ona je odbila i prijedloge da se kao dokaz koriste fotografije Sinđelića sa, navodno, Edijem Širokovim i Vladimirom Popovim koje je objavio Sky news.
“Njihova autentičnost ne može da se utvrdi”, dodala je ona.
Mugoša je odbila i prijedlog da se dobave spisi na osnovu kojih Hrvatska traži izručenje Sinđelića zbog ubistva u toj državi. Sudija je odbila i prijedlog da se svjedoku saradniku oduzme pasoš.
“Njegov identitet je nesporno utvrđen na osnovu pasoša”, kaže Mugoša.
Odbijen je i prijedlog da se provjeri da li je i kad Sinđelić bio na centralnoj potjernici Srbije.
S druge strane, Mugoša je prihvatila prijedlog da se od MUP-a Crne Gore, ali i Srbije traže podaci o Sinđelićevom prelasku granice ove dvije zemlje tokom 2016. godine.
Sudija je naložila i da se od srpske BIA-a dobavi podatak da li se Sinđelić, dok je bio pod mjerama tajnog nadzora, srijetao još sa nekim licima osim onih koje je naveo.
Takođe, Mugoša je prihvatila prijedlog da se od srpskih organa traži pojašnjenje gdje je 125.000 eura koje je Sinđelić, kako kaže, predao srpskoj BIA-i kada im se predao.
Sud je usvojio predlog da se u svojstvu svjedoka sasluša Mirko Velimirović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.