“Stvaraju brakove koji su lažni brakovi, koji su poklonjenje ljudskim strastima i ljudskim nemoćima koje izrabljuju i uništavaju ljudsku prirodu”

1

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na Tominu nedjelju Svetu arhijerejsku liturgiju na temeljima ranohrišćanskog hrama na drevnoj Duklji kod Podgorice.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da su u apostolsko doba stradali hrišćani i da su bile zatvorene dveri kada su se bili sabrali učenici Hristovi od straha Judejaca.

“I evo, te zatvorene dveri i danas se događaju, i u naše vrijeme posle toliko vjekova, od straha modernih Judejaca. Međutim, Gospod se i tada pojavio, i danas se javlja Gospod. Prisutan je ovdje sa nama i među nama. Gospod se pojavio kroz zatvorena vrata i pozdravio učenike svoje pozdravom kojim se i mi pozdravljamo na ovoj Svetoj službi: Mir vam”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da taj mir svjedoči Crkva Božja kroz vjekove, prizivajući sve ljude i sve zemaljske narode na mir u Hristu Bogu.

“I na pomirenje, na uzajamnu zajednicu, na ljubav prema živome Bogu i na ljubav jednih prema drugima”, naglasio je Vladika.

Kazao je da je nakon što je Gospod pozdravio tim pozdravom svoje učenike, apostol Toma provjerio rane Hristove..

“I onda je zavapio: Gospod moj i Bog moj! Priznao ga je kao Boga i Spasitelja, kao Sina Božijega. A Gospod mu je rekao: Povjerovao si zato što si vidio i opipao. Blaženi su oni koji ne vidješe, a povjerovaše. I takvi su hrišćani dvije hiljade godina blaženi – koji vjeruju u živoga Gospoda, iako nemaju prilike, pošto se Gospod vaznio na nebesa, da opipaju rane Njegove”, rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je govorio i o korona virusu kao osveti prirode zbog čovjekovog nasilja nad njom.

“To se događa zbog toga što čovjek svoju ljudsku prirodu ne upotrebljava na način kako je to Bog blagoslovio. A Bog je blagoslovio prvoga čovjeka i prvu ženu riječima: Rađajte se i množite se i napunite zemlju. To je blagoslov da se napuni zemlja novim pokoljenjima. A oni koji su skrenuli sa toga Božjega puta, oni danas, namjesto da rađaju, stvaraju brakove koji su lažni brakovi, koji su poklonjenje ljudskim strastima i ljudskim nemoćima koje izrabljuju i uništavaju ljudsku prirodu”, rekao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da se u isto vrijeme ozakonjuje i ubijanje djece u materinskim utrobama.

“I to postaju zakoni te moderne Evrope koja time postaje nova Sodoma i Gomora. A od Sodome i Gomore na kraju je ostalo Mrtvo more, u kome od tada do danas nema nikakvog života. To je, dakle, put Sodome i Gomore, put smrti, put ništavila, obogotvorenja smrti i onoga što je prolazno, poklonjenja demonskim silama i odricanja od Božjega puta, odricanja od istinske upotrebe tvorevine koju nam je Bog dao i od istinske upotrebe ljudske prirode na način kako je to Bog blagoslovio”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije blagosiljan je slavski kolač.

Mitropolit Amfilohije osvrnuo se na kraju na činjenicu da je iz poznatih razloga danas bi mali broj sabranih na ovom svetom mjestu.

“I pored toga, ovdje je danas veliki sabor, jer su sabrani vladari koji su ovdje vladali, na čelu sa Svetim Jovanom Vladimirom, i svi oni koji su gradili ovu svetinju, obnavljali je, u njoj se krštavali. Prisutni su, jer je prisutan sam Gospod Bog naš koji i sve njih čini prisutnim. Svi oni se raduju što i mi nastavljamo ovo sveto djelo“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Bravo za preosvecenog,Amfilohija..konacno sr poceo bavit,najvecim problemom unutar Nase crkve..Pedofilijom i Pederastijom…naime,Rijesen je da povede rat unutar Svete crkve,prvenstveno protivu Vrha Klira ali i Drzave…Cestitke i da istraje.,Da Nam popovi ne obecascuju Djecu,A zene koje nijesu zene,Stoje na Celu drzave..muslim Srbije..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.