Stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: Srbija će imati povlašćeni pristup tržištu od 1,4 milijarde stanovnika

0

Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupa na snagu 1. jula i staviće naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju tog sporazuma rekao da se SST sa Kinom odnosi na oko 20.000 artikla i da će odmah bez carina moći da se izvozi oko 60 odsto njih, dok će u narednih pet do 10 godina bescarinski izvoz biti moguć za 30 odsto proizvoda čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto.

Momirović je naglasio da će 10 odsto najosjetljivijih proizvoda biti trajno zaštićeno carinama.

Prema njegovim riječima cilj zaključivanja SST sa Kinom je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porijekla koje će dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao i povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

On je naveo i da je Srbija zemlja ograničenog tržišta odnono sa oko 6,5 miliona stanovnika u centru Evrope i zato je prinuđena da se okreće širenju slobodne trgovine i da promoviše slobodan pristup tržištu i da širi svoje tržište.

„Činjenica je da je u rastu našeg bruto društvenog proizvoda (BDP) u prethodnom periodu najveći uticaj imala spojno-trgovinska razmjena. Prošle godine, rast našeg BDP-a je bio oko 2,5 odsto, a od toga 2,3 odsto je otpalo na spojno-trgovinsku razmjenu. Izvoz je rastao malo više, 1,5 odsto, dok je uvoz doprinio oko 0,8 odsto i to znači da ako želimo da podignemo našu ekonomiju, moramo da se okrenemo slobodnoj trgovini i spojno-trgovinskoj razmjeni“, rekao je Momirović.

On je podsjetio da je Srbija prije ovog SST sa Kinom, sklopila još nekoliko sporazuma, prije svega sa tržištima koja su nama bliža i zemljama od kojih dolazi najveći broj investicija, navodeći da su to Sporazum o pridruživanju sa EU, CEFTA sporazum, kao i sporazum sa Evro-Azijskom unijom i preferencijalni aranžmani sa Amerikom i Japanom.

„Mi smo potpisali SST sa Kinom, najvećom ekonomijom i najvećim tržištem na svetu. Mi smo otvorili naše tržište od 6,5 miliona stanovnika, a naši prijatelji iz Kine su otvorili tržište od 1,4 milijardu stanovnika“, rekao je on i naglasio da je to mnogo više od šanse jer je Kina skoro tri puta veća nego cijela Evropa.

Momirović je kazao i da kroz SST sa Kinom, Srbija želi da izgradi jednu novu poslovnu elitu, da naši preduzetnici i poslovni ljudi iskoriste šansu, kao i da našu ekonomiju dodatno podstaknemo.

„Jako je važno da nastavimo, da otvaramo tržišta za našu privredu i zato ćemo vrlo brzo potpisati i SST sa Egiptom i UAE“, najavio je Momirović.

Direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, rekao je otvarajući skup da je danas u PKS započeo ciklus predstavljanja SST sa Kinom naglašavajući da je primena tog sporazuma od 1. jula najvažnija ekonomska vest za privredu Srbije u ovoj godini.

„Ono što je za privrednike važno jeste da će 60 odsto svih proizvoda već od 1. jula, kada sporazum zvanično stupa na snagu, biti na slobodnoj trgovini i to je velika šansa i za sve naše proizvodnje koji su već djelimično prisutni na kineskom tržištu kako bi podigli to svoje prisutstvo i bili jeftiniji i konkurentni, ali i velika je šansa za sve one koji razmišljaju o svajanju novog tržišta“, rekao on.

Vesović je naglasio i da se Srbija ovim SST sa Kinom izdvaja iz velikog broja evropskih zemalja i postaje izuzetno i dodatno atraktivna za potencijalne investitore.

„Takođe Srbija može da se predstavi i da postane na neki način logistički centar za ovaj deo Evrope, za u jugoistočnoj Evropi, to je izuzetno dobar i sjajan biznis“, rekao je on, prenosi Tanjug

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.