Studenti iz Beograda: Kreću u litiju dugu 70 kilometara u znak podrške braći u Crnoj Gori

0

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu okupili su se četvrti put ispred crkve Svetog Marka kako bi pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori i najavili litiju za sljedeću nedelju, na kojoj će hodati 70 kilometara do Orašca.

Predsjednik studentskog kluba na Pravnom fakultetu Nemanja Vučković najavio je da će sljedeći protest biti održan 14. februara u 18 časova ispred crkve Svetog Marka.

„Tada ćemo, nakon skupa, krenuti u molitveni hod, litiju do Orašca. Koračaćemo 70 kilometara za srpski narod u Crnoj Gori, a onda ćemo 15. februara na Sretenje u Orašcu imati moleban. Želimo da tom šetnjom poručimo Srbima u Crnoj Gori da nisu sami i da ne odustajemo od borbe“, kazao je Vučković.

Prema njegovim riječima, vlast u Srbiji ne čini dovoljno da se riješi problem u vezi sa spornim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, zbog čega su pozvali da se to pitanje podigne na međunarodni nivo.

„Tražili smo da se odnosi dvije države svedu na konzularni nivo i da se raskine ugovor iz 2014. godine, na osnovu kog se u preko 40 srpskih ambasada nalaze i diplomate Mila Đukanovića, i da se cijelo pitanje podigne na međunarodni nivo. Sve to kako bi se inicirala rasprava u Savjetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, kako bi se govorilo o položaju Srba u Crnoj Gori i o položaju Srpske pravoslavne crkve. Režim u Podgorici neprestano ugrožava slobodu vjeroispovijesti, gazi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i krši međunarodne ugovore“, naveo je Vučković.

U prethodnom periodu, inače, studenti su prikupljali potpise za usvajanje „rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori“, a Vučković kaže da je sakupljeno više od 15.000 potpisa i da će oni biti predati do kraja mjeseca nadležnim institucijama.

„Naredne nedjelje ćemo krenuti sa istim zahtjevima da pravimo okupljanja i u drugim gradovima Srbije“, dodao je.

Na skupu je bio i omladinski aktivista Pavle Knežević, koji je došao iz Banjaluke i najavio pokretanje sličnih zahtjeva u Republici Srpskoj, prenosi Tanjug.

„Došli smo ovdje da podržimo našu braću u Crnoj Gori, a i sve ovdje u Beogradu koji se okupljaju svakog petka, jer su digli glas protiv nepravde. Podržavamo inicijative koje su pokrenuli i — ne damo svetinje“, rekao je Knežević

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.