Stric Milan Đukanović optužio Mila i Aca: Kosti mog đeda bacili iz grobnice da bi svom ocu napravili mauzolej

3

Milan Đukanović (94), stric Mila i Aca Đukanovića, optužuje svoje sinovce da su pokušali da mu otmu porodičnu grobnicu u nikšićkom naselju Kočani da bi u njoj sahranili svog oca!

Vitalni starac u ekskluzivnoj ispovesti za „Alo!“ otkriva da su njegovi sinovci iz te grobnice izvadili kosti njegovog djeda samo zato što se nalazi na atraktivnoj lokaciji pored crkve, da bi tamo svom ocu sagradili mauzolej!

Aco i Milo Đukanović

– Milov i Acin otac, pokojni Radovan Đukanović, bio je moj brat od strica. Radio je kao sudija Vrhovnog suda Crne Gore i dok sam živio u Beogradu, posjećivao sam ga svaki put kad odem u Crnu Goru. Dok je bio živ, sinovci nisu smjeli da mi se zameraju, međutim, posle njegove smrti je pukla tikva. Aco se toliko osilio, da s njim više ne može da se razgovara! – kaže Milan Đukanović na početku razgovora i otkriva porodičnu sramotu.

– Na groblju u Kočanima kod Nikšića nalaze se grobovi svih Đukanovića. Grob mog đeda Šakoja prenijet je sa groblja Čevo na Cetinju u grobnicu u Kočanima, koja se nalazila na najljepšem mjestu, prva je do crkve! Međutim, ta grobnica je ukradena. Ploče su skinute i odnijete, dok su iz rake izvađene čak i kosti mog đeda! Posle toga je prekrivena pločama i nasuta zemljom da se ne vidi da je tu bila grobnica. Ja sam najstariji Đukanović, sramota je da mi to rade. Jeste li iđe čuli tako što? – pita starac na izvornom ijekavskom.

Radovan Đukanović, otac Mila i Ace Đukanovića, preminuo je 15. septembra 2010. a sahranjen je na groblju u nikšićkom naselju Kočani. Mediji su prenijeli da se nikada nije slilo toliko ljudi ka Kočanima kao na sahrani bivšeg sudije Vrhovnog i Ustavnog suda Crne Gore i istaknutog funkcionera Saveza komunista.

Kolona je bila toliko duga, da mnogi nisu stigli da uz stisak ruke izjave saučešće porodici Đukanović. U njegovoj bogatoj pravničkoj karijeri, poseban pečat ostavio je događaj kada je pred sinom Milom položio zakletvu za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore.

Groblje u Kočanima

On kaže da je sasvim slučajno otkrio da je grob u prigradskom naselju Kočani poharan.

– U Beogradu sam živio 30 godina, a u rodni Nikšić sam se vratio prije dvije godine. Prvo sam popravio staru kuću, a onda mi je palo na pamet da obiđem groblje, može se umrijeti… Nisam našao grob, pa sam u čudu pitao čuvara šta se desilo, ali mi je on hladnokrvno odgovorio: „Ja se ne sjećam da je tu bio grob!“ Nastavio sam potjeru i saznao da je moj sinovac Bato Đukanović, koga je Aco postavio za šefa komunalnog preduzeća, po njegovom nalogu makao grob mog đeda. Nameračili su se na tu grobnicu jer je na lijepom mestu, da bi tamo svom ocu napravili mauzolej! Radovana su privremeno sahranili pored crkve, pa čekaju da ga ubace u tu grobnicu! Žao mi je Radovana, al’ je sramota da ja bježim iz svog grobnog mesta… Tamo sam osposobio grobno mjesto, da me sahrane kad umrem. Ovo je velika bruka, ali hoću da narod zna šta se radi! – ogorčeno kaže Milan Đukanović.

Htio da obnovi Čevo, al’ ga je zakinuo bahati sinovac

Milan Đukanović kaže da je htio da obnovi napuštenu crkvu na groblju Čevo na Cetinju, ali da je zbog bahatih sinovaca ostao bez obećane zarade.

– Dok sam još radio, napravio sam veliki posao kada sam u Crnu Goru doveo investitora iz Rusije, koji je kupio građevinsko zemljište u Herceg Novom i uložio ogroman novac u izgradnju stanova. Napravio sam ugovor sa Milom i Acom, a kad su legle pare od uplate tog Rusa, pozvao me je Aco: „Dođi da vidimo šta ćemo.“ Kada sam otišao, rekao je: „Čika Milane, došla su 22 miliona evra, pa sam ja riješio da svako dobije svoj dio.“ Čuš, on je riješio! Rekao je: „Tebi ću dati tri, Milu i meni isto toliko, a sestri Ani dva i po miliona evra.“ Pitao sam ga da li smijemo da uzmemo toliko, ali je uzvratio: „Ja sam to vidio, možemo.“ Odlučio sam da od tih para obnovim crkvu na Čevu i grobnice predaka. Čevo je na finom terenu, nema krša… Koliko grobova ima, samo bog zna, a mnogi su opisani u „Gorskom vijencu“. Na kraju mi je uplatio 200.000 evra na račun u Crnog Gori. Ali te pare nisam mogao da podignem, pa sam tražio da mi ih prebace u beogradsku banku. Na kraju mi je na račun leglo svega 70.000 evra i moji planovi su propali – kaže iskreno Milan Đukanović.

3 Comments
 1. Vasilije komentariše

  Cetnici nagovorili strika da ofira Mila,Aca i Anu. Navikao striko da se ne mogu otvoreno i bez posljedica krasti milioni pa se plašio nepotrebno kako mu objasni Aco. A kradja grobnice?Kad su ukrali solanu u Ulcinju sto je problem grobnicu?

  6
  5
 2. El comandante komentariše

  Sta kaze, ukrali mu grobnicu i 22 miliona evra. Pa oni su ukrali cijelu drzavu, pa svi cute. I sada je nasao da progovori, kada ce za pola godine otici pod zemlju. Sto nije govorio kada je uzimao pare koje su dijelili. Ovako ce se i Milo pokajati pred smrt. Mislim da goreg naroda definitivno tesko ima u svijetu.Eto, mozda Englezi. Oni su arogantna govna, a mi smo obicna bljuzgavica, proliv koji jako smrdi.

  16
  1
 3. Vasilije komentariše

  Ostade nerazjašnjeno :je li pok. Radovan postao “ugledni član “od kada položi zakletvu kod milasa premijera da obavlja dužnost sudije ustavnog suda?
  “Oskrnavljene kosti” čije su ako nije tajna (je li djed Blažo bio zajednicki predak?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.