Štrajk u devet barskih obrazovnih ustanova

0

Prosvjetni radnici u skoro 160 osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori jutros su počeli štrajk, nakon što ni juče nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o uvećanju plata. Novi sastanak sa predstavnicima prosvjetara i ovog resora biće održan u srijedu. Do tada, nastava će se u određenim školama odvijati po izmijenjenim rasporedu ili sa potpunim prekidima.

U štrajku, prema navodima predsjednika Opštinskog odbora SPCG u Baru Mića Baltića, učestvuje devet barskih ustanova: OŠ „Jovan Tomašević“ Virpazar, JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar, OŠ „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ Ostros, OŠ „Kekec“ Sutomore, Srednja stručna škola Bar, Srednja ekonomsko ugostiteljska škola Bar, OŠ „Meksiko“ Bar i OŠ „Jugoslavija“ Bar.

U najavljenom štrajku prosvjetara neće učestvovati barske osnovne škole „Anto Đedović“ i „Srbija“, kao ni Gimnazija „Niko Rolović“. Primorskom portalu potvrđeno je da izmjena u nastavi neće biti ni u Osnovnoj školi „Meksiko“.

Direktor Osnovne škole „Kekec“ Dragan Marković za Primorski portal potvrdio je da dio nastavnika ove sutomorske škole danas neće održati nastavu.

„Od prvog do petog razreda nastava se odvija sa punim časovima. Od VI do IX nema nastave, jer nastavnici štrajkuju”, kazao je Marković.

Direktorica Osnovne škole „Jugoslavija“ Slavica Radević nije bila raspoložena da daje izjave za medije, ali je navela da je nastava u toku.

Primorski portal nije uspio da stupi u kontakt sa upravom Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima, nastava nije održana u prvom razredu ove osnovne škole. Navodno, roditelji su prošle sedmice dobili uvjerenje od strane uprave da će nastava biti održavana redovno, ali su kasno sinoć roditelji prvaka porukom obaviješteni da nastave, ipak, neće biti.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave dijalog kako bi našli sistemsko i održivo rješenje, a vodeći računa o interesima djece i roditelja. Ovaj resor ponudio je uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od minimum 15 odsto. To uvećanje bi se, kako je najavljeno, počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

(Primorski.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.