Štoj pod vodom, sela odsječena

0

Tri sela u Anamalskom kraju odsječena su od ostatka svijeta, Štoj pliva pod vodom, a na Bojani i Adi stanje je juče bilo pod kontrolom.

To je epilog nevremena koje je, praćeno jakom kišom i vjetrovima, zahvatilo ulcinjsku opštinu u posljednjih nekoliko dana. Načelnik službe zaštite i spasavanja Saubih Mehmeti kazao je da mještani sela Bori, Lisna i Fraskanjel do kuća mogu jedino doći traktorima.

“Bojana je u gornjem toku porasla za oko dva i po metra od normalnog vodostaja. Stanje još nije kritično, ali je blizu toga“, kazao je Mehmeti “Vijestima”.

Naveo je da meteorolozi za ponedjeljak i utorak najavljuju još obilnije padavine.

“Stanje je blizu kritičnog i u Štoju, koji danas više liči na bazen. Stoga što tamo više ne postoje propusni kanali za atmosferske vode. Tu smo nemoćni, ali u svakom slučaju spremni smo da branimo svaku kuću. Makar džakovima pijeska pred ulaznim vratima“, kazao je Mehmeti.

Naveo je da je na Adi stanje za sada stabilno.

“Bio sam sinoć u ponoć. Bojana teče brzo i to je spas za sada. Bojimo se juga koji najavljuju”, rekao je juče Mehmeti.

Iz lokalne Meteorološke stanice, “Vijesti” na raspoloživim brojevima nijesu mogle da dobiju informaciju o tome koliko kiše je palo u Ulcinju u posljednjih nekoliko dana.

Centar Štoja prema Bregviji juče je ličio na jezero – razrovane ulice pune vodom, potopljena dvorišta porodičnih domaćinstava… Vlasnici marketa i pekara u toj ulici kažu da je krajnje vrijeme da lokalne vlasti učine nešto više.

“Jedna jača kiša i mi nemamo pet dana normalne uslove za rad. Ne može niko da uđe od vode kod nas. Ali su zato dostave za porez i ostale dažbine redovne“, kazao je jedan od mještana “Vijestima”.

U Štoju je pjeskovito zemljište, a cijelo područje bogato je podzemnim vodama koje se crpe preko takozvanih reni bunara.

“Ta činjenica i to što su svi propusni kanali zatrpani usljed divlje gradnje, doveli su do ove situacije u Štoju”, kazao je “Vijestima” jedan od mještana. Većina domaćinstava u Štoju, u uskim dvorištima, jedno do drugog, imaju bunare i septičke jame. Usljed poplava, septičke jame se iziliju i preliju… A naselje nema ni ambulantu.

Stanje u donjem toku Bojane juče nije bilo alarmantno.

“Voda je ‘visoka’, ali još nije prelila puteve. Vidjećemo šta će biti narednih dana“, kazao je “Vijestima” Miško Leković, vlasnik najstarijeg ribljeg restorana na Bojani.

Iz Direktorata za vanredne situacije juče su saopštili da su od partnerskih službi iz Albanije obaviješteni o ispuštanju vode iz hidroelektrana na Drimu, od kojih značajno zavisi vodostaj Skadarskog jezera i Bojane.

“Podsjećamo građane da informacije o stanju na terenu i o postupanju u najavljenoj situaciji mogu dobiti na brojeve: 112 – OKC Direktorata za vanredne situacije MUP-a i 123 – opštinske službe zaštite i spašavanja”.

Prema pisanju albanskih medija, pod vodom je veliki dio uz Bojanu i teritorije obližnjih gradova, poput Lezha.

Stanje pripravnosti zbog mogućih poplava širom države

Iz Direktorata su juče upozorili da postoji potencijalna opasnost od poplava, pogotovo u područjima oko Bojane i Skadarskog jezera, i pozvali građane da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih.

“Kompletan sistem zaštite i spasavanja će narednih dana biti u stanju pune pripravnosti kako bi pravovremeno i efikasno reagovao u odnosu na razvoj situacije na terenu. Pod pažnjom će biti cijelo područje Crne Gore, a posebno dio tzv. jadranskog sliva (Zeta, Morača), područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.