Stjepanović: Najava Vučića da će biti organizovani besplatni preventivni pregledi podrška zdravlju građana Srbije

0

Asistent dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerziteskog kliničkog centra Srbije nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra do kraja godine, vikendom će biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina, kaže da podržava inicijativu jer je značajna za zravlje građana.

– Sasvim podržavam ovu inicijativu, jer preventivni pregledi su obično masovni i tako možemo da otkrijemo veliki broj građana koji bi potencijalno mogli da imaju problem – kaže doktor Stjepanović i dodaje:

– Dobra stvar je što je targetirana grupa starija od 40. godina, jer karcinom pluća je češći u srednjem i starijem životnom dobu. Karcinom pluća je istovremeno najčešća onkološka bolest u Srbiji, a zahvaljujući ovim pregledima i skriningu koji je najavljen, biće to od ogromnog značaja za sprečavanje ovog onkološkog oboljenja.

Podsjetimo, predsjednik Vučić je najavio besplatne tumor markere za karcinom prostate, debelog crijeva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

– Vjerujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo. Sve potpuno besplatno i sve ćemo da završimo do kraja decembra. Takođe, imaćemo i kardiološke kontrole, i sve potpuno besplatno za građane preko 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole – najavio je Vučić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.