Stižu optužbe: Azerbejdžan prebrojava žrtve, Jermenija tvrdi – gađani vojni ciljevi

Stižu optužbe: Azerbejdžan prebrojava žrtve, Jermenija tvrdi – gađani vojni ciljevi

Generalno tužilaštvo Azerbejdžana je saopštilo da je od početka sukoba u Nagorno-Karabahu poginulo 60 azerbejdžanskih civila, dok je ranjeno 270 osoba. Istovremeno, Jermenija je objavila spisak legitimnih vojnih ciljeva u azerbejdžanskom gradu Gjandži.

Generalno tužilaštvo Azerbejdžana je takođe navelo da su od početka sukoba u Nagorno-Karabahu porušene 1.704 azerbejdžanske kuće, kao i 90 stambenih zgrada i 327 civilnih objekata.

Nakon što je azerbejdžanska strana saopštila da je raketirana Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu, vojska nepriznatog Nagorno-Karabaha je nabrojala svoje legitimne vojne ciljeve u tom gradu.

„Legitimni vojni ciljevi koji se nalaze u Gjandži: vojna vazdušna baza, eskadrila helikoptera, specijalna brigada unutrašnjih snaga, centar za borbenu kontrolu Ministarstva odbrane Azerbejdžana, radio-tehnički bataljon, baza goriva i maziva, mašinsko postrojenje Ministarstva za odbrambenu industriju, fabrika za popravku aviona i preduzeće za remont artiljerije“, navodi se u saopštenju armije na Fejsbuku.

Po pitanju granatiranja Gajndže oglasila se i Turska, koja tvrdi da je riječ o ratnom zločinu.

„Jermenija nastavlja sa ratnim zločinima ubijajući civile, među kojima su i djeca. Ćutanje o toj surovosti znači saučesništvo u tim ubistvima. Oni koji nemaju ljudskosti će platiti za te zločine. Mi smo uvijek na strani Azerbejdžana“, napisao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je njihova vojska oborila avion Su-25 vazduhoplovnih snaga Jermenije na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu. Jermenska vojska je demantovala ovu informaciju.

„17. oktobra oko 11.11 časova po lokalnom vremenu naše jedinice PVO uništile su avion Su-25, koji pripada vazduhoplovnim snagama Jermenije, a koji je pokušao da bombarduje položaje naših jedinica u pravcu Džebraila“, saopštila je azerbejdžanska vojska.
Ministarstvo odbrane Jermenije je nakon toga saopštilo da je vijest to oborenom avionu „još jedna dezinformacija“.

Ranije je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da je granatiranje Gjandže, drugog po veličini grada u Azerbejdžanu – ratni zločin, te je obećao da će uskoro stići odgovor u vidu „odmazde na frontu“.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *