Stiže zanimljiva nadogradnja za Google Assistant

0

Google Assistant uskoro će naučiti bolje izgovarati imena, a tu je i umjetna inteligencija koja će kontekstualno razumjeti komande vezane uz odbrojavanja i alarme.

Sve informacije o novim funkcijama Google je objavio u sklopu službenog bloga. Oba dodatka trebala bi do korisnika stići tokom idućih nekoliko dana.

Ako Google Assistant pogrešno izgovara vaše ime, tu je novi način kako to ispraviti – samo recite svoje ime naglas i Google će naučiti izgovor. Postavke izgovora imena mogu se pronaći u Google Assistant > Basic Info > Nickname. Objava na blogu demonstrira kako se nova funkcija može primjeniti i na kontakte.

Google takođe dodaje kontekstualno razumijevanje odbrojavanja pri kojemu mu pomaže nova tehnologija pod imenom “BERT”. Nova funkcija u praksi dodaje vrlo pratkične opcije poput mogućnosti mijenjanja odbrojavanja komandom “otkaži moj drugi alarm” i gašenjem alarma bez potrebe za izgovaranjem njihovog tačnog imena.

Novo rješenje takođe olakšava situaciju gdje Assistantu kažete da doda jedan sat na alarm, samo da bi on napravio još jedan alarm koji se aktivira sat vremena kasnije. Uz novo procesiranje jezika, digitalni asistent bi trebao razumjeti što mu želite reći – da želite da alarm krene jedan sat kasnije – čak i ako se tokom komande predomišljate.

Google tvrdi da će ovaj “prirodni” način komunikacije uskoro stići i u druge dijelove Assistanta.

(Tportal.hr)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.