Stijepović: Ne ukidajte Osnovni sud u Danilovgradu – nemate nijedan razlog za to, Naprotiv!

0

Poštovani ministre Miloviću,

 

Pravda u Crnoj Gori neće biti ni za milimetar dostižnija, ni za milisekund brža, ako ukinete Osnovni sud u Danilovgradu, kako je to predviđeno Planom racionalizacije pravosudne mreže, aktom koji je izradilo ministarstvo na čijem ste čelu. Ruku na srce, ovaj akt, donesen maja ove godine, proizvod je višegodišnjeg procesa analiza i procjena, na kojem su radili službenici Ministarstva pravde u okviru mandata više vlada i za zemana više ministara. No, bilo kako bilo, sve će se to zaboraviti i na kraju će ostati upamćeno da je odluka da se predloži ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu bila isključivo Vaša.

Ministre, kako bi se pomenuti sporni i apsolutno neprihvatljivi predlog iz Plana o spajanju Osnovnog suda u Danilovgradu sa onim u Podgorici sproveo u djelo, potrebno je, kako ste to i sami naveli u ovom aktu, donijeti izmjene i dopune Zakona o sudovima i novi Zakon o budžetu. Stoga, da budem potpuno jasan već sada: uvjeravam Vas da ja nipošto neću dići ruku za tako nešto, a uvjeren sam ni većina poslanika u crnogorskom Parlamentu. Ovo iz više razloga.

Iako sam više nego siguran da da Vi znate šta Danilovgrad u istorijskom, državotvornom, duhovnom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu znači za Crnu Goru, dozvolite mi da Vas podsjetim da ste nakanili da “uzmete” sud opštini koja u svom nazivu jedina preostala ima riječ “grad”. Ovo je logično, jer je, kada je nastajao, Danilovgrad bio planiran za administrativni centar i prijestonicu Knjaževine Crne Gore, pa je tako i prvo urbanistički planirano naselje u našoj državi, koje, dodatno, nosi ime po nekadašnjem vladaru Knjazu Danilu Petroviću.

No, da se vratimo u sadašnjost, čiji podaci su “analitičarima” iz ministarstva na čijem ste čelu poslužili kao podloga za donošenje ovog apsolutno nelogičnog zaključka o potrebi uštede na ukidanju našeg suda. Bez želje za ulazak u tumačenje Plana koji je bremenit kontradiktornostima, vjerujte, ako ćemo se pridržavati onog što je u samom aktu predstavljeno, pola osnovnih sudova u Crnoj Gori bi bilo potrebno ukinuti, a makar tri ili četiri prije danilovgradskog. Tako, jedan od kriterijuma na koji se pozivate je priliv stanovništva u Podgoricu, zaboravljajući pritom da, proporcionalno ukupnom broju, u posljednjih nekoliko godina procentualno najviše ljudi dolazi upravo u Danilovgrad i tu se nastanjuje.

Dodatno je neprihvatljivo da navodite kako će se ukidanjem Osnovnog suda u Danilovgradu, koji je jedan od prvih i najstarijih u Crnoj Gori, napraviti ušteda u budžetu (mada je i ta procjena veoma sporna) od oko 55.000 eura. Sve da uzmemo kao tačnu ovu računicu a, opet kažem, veoma je upitna, ova tzv. “ušteda” ne vrijedi uzimanja Danilovgradu jedne od institucija koje ga čine gradom i administrativnim centrom Bjelopavlića i dobrog dijela Katunske nahije.

Ministre, da znam da je naša država spala na to da nema sredstava da finansira potrebu za zadovoljenjem pravde svojih građana na njima najlakši i najpristupačniji način, vjerujte da bih predložio da svaka građanka i građanin Danilovgrada mjesečno odvaja po 30 centi kako bi zadržao sud u svojoj opštini. Međutim, kako sam uvjeren da to nije slučaj, zastanite sa namjerom koju ste iznijeli u svom nesrećnom planu, kako zbog mojih sugrađana, tako i zbog zaposlenih u Sudu i njihovih porodica. A ponajviše zbog Danilovgrada i Crne Gore

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.