Stigao IBAR, stiže i rekonstrukcija: Izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i smjenom ministra pravde Andreja Milovića konačno dolazimo do političke stabilnosti

0

Razrješenje političke krize u Crnoj Gori nazire se i sve je bliže i bliže. Nakon što je Crna Gora juče dobila pozitivan IBAR, sudeći po prethodnim najavama, uskoro može doći i do rekonstrukcije Vlade Milojka Spajića, odnosno kako je to popularnije ovih dana – proširenja Vlade. Kako je najavljeno, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu će izvjesno biti podržana u Skupštini Crne Gore nakon što su 43 poslanika parlamentarne većine ovakav predlog i podržali, a nakon najavljene smjene ministra pravde Andreja Milovića konačno će po strani biti ostavljene teme koje dijele Crnu Goru, i građani će moći da se fokusiraju na životne teme.

Upravo to je zaključak svih prethodnih medijskih pisanja koji ovih dana provijavaju u javnosti. Razrješenjem svih ovih procesa, ali i naknadnim ispunjenjem preostalih zahtjeva Demokratske narodne partije, preko kojih stranka Milana Kneževića želi da realizuje izborni program koji je imala unutar koalicije ZBCG, dolazi do potpune političke stabilnosti i konsolidacije snaga od 30. avgusta čime vladajuća većina dobija još veći zamah da počne da se bavi stvarima koje su od suštinskog značaja za građane Crne Gore.

Podsjećamo, do krize Spajićeve Vlade došlo je na početku kada se birao v.d. direktora policije kada je PES ušao u sukob sa Demokratskom Crnom Gorom. Demokrate su tada oročile podršku Vladi do dobijanja IBAR-a što je gotovo izvjesno, a nakon toga bi njihovo predsjedništvo trebalo da razmotri sve aspekte i da odluči želi li dalje da podržava Vladu. Međutim, najavom smjene ministra pravde Andreja Milovića, ime Moma Koprivice počelo je da provijava u javnosti kao ministra pravde čime bi Spajić mogao da „opegla“ odnose sa Demokratskom Crnom Gorom.

Do razmimoilaženja Spajića sa koalicijom ZBCG došlo je nakon što je njegova Vlada dala podršku Rezoluciji o „genocidu“ u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, iako se ta koalicija tome protivila. DNP kao dio te koalicije suspendovao je podršku Spajićevoj Vladi a preduslov za dalju podršku je izglasavanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore. DNP takođe traži da vidi Evropu sad 2, da trobojka bude normirana kao narodna zastava, da srpski jezik postane službeni u Crnoj Gori kao i da se sa Srbijom potpiše sporazum o dvojnom državljanstvu.

Ovi zahtjevi su prihvatljivi Milojku Spajiću, a ostaje samo da isti i budu sprovedeni u djelo. A da će zahtjevi vjerovatno biti prihvaćeni, naslućuje se i po reakcijama DPS-a koji se oštro protive svim zahtjevima najavljujući radikalizaciju ukoliko do istog i dođe. Međutim, koliko će to biti istina, vidjećemo, jer ukoliko žele da nastavljaju sa rasnim progonom dijela svog naroda, onda se očekuje i jasna reakcija međunarodne zajednice na ovakav čin.

Imavši sve u obzir, a naročito najavljenu rekonstrukciju Vlade, jasno je da građani Crne Gore uskoro mogu očekivati političku stabilnost i okretanje ka životnim temama upravo, jer premijer Spajić nastoji da konsoliduje svoje redove i ojača svoju političku poziciju u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.